Във връзка с журналистически въпроси, свързани със залата за художествена

...
Във връзка с журналистически въпроси, свързани със залата за художествена
Коментари Харесай

Весела Лечева коментира въпроси, свързани със залата за художествена гимнастика на стадион Раковски

Във връзка с журналистически въпроси, свързани със залата за художествена гимнастика на стадион " Раковски ", министърът на спорта Весела Лечева още един път желае да запознае спортната общност с фактологията.

На 27.12.2018 година Министерският съвет взима решение за увеличение на капитала на " Национална спортна база (НСБ) " ЕАД с 1,5 милиона лв. за създаване на уголемение на зала за художествена гимнастика на стадион " Раковски ". Министерството на младежта и спорта (ММС) осведоми Министерството на вътрешните работи (МВР), че разширението на залата попада в парцел на Министерство на вътрешните работи и то би трябвало да предприеме дейности за основаване на безсрочно право на градеж върху поземления парцел в интерес на НСБ. Следва правене на абстрактен план, дейности по възлагане на оценка на парцела от самостоятелен оценител от страна на Министерство на вътрешните работи.
 Илиана Раева: Радостин Василев се е опитал да отклони средствата за разширението въз основата на стадион Илиана Раева: Радостин Василев се е опитал да отклони средствата за разширението въз основата на стадион " Раковски "
На 11.01.2022 с писмо от НСБ до ММС се оповестява, че има утвърден абстрактен план и ММС може да предприеме нужните дейности за осъществяване на РМС № 944 от 27.12.2018 година

В прорез с всички водени досега преписки и мнения, след докладна бележка от шефа на дирекция ИПОП в ММС до Министъра на младежта и спорта, която е на директно послушание на министъра (към оня миг Радостин Василев), се стопира процеса. В мотивировката на ИПОП се показва: " поради промените в цените на строителните материали, следва да бъде преценено и събитието във връзка с обезпечените с РМС №944/2018 година за построяването на спортния обект средства в размер на 1 500 000 лв. и възможното изменение на цитираното решение - смяна на средствата и/или смяна на задачата, за която са обезпечени ". След въпросната докладна, в ММС е направен план на решение, което да бъде препоръчано на Министерски съвет, и с което плануванаъа сума от 1 500 000 лв. да бъде трансформирана за други цели. Така на процедура се поставя завършек на разширението на залата за художествена гимнастика на ст. " Раковски ".

Така показаните обстоятелства удостоверяват думите на министър Весела Лечева, казани по време на чуване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народно събрание на 16.11.2022 година, че Радостин Василев взима решение плануваните 1 500 000 лв. да не бъдат давани за зала по художествена гимнастика, а за други цели. Въпреки изказванията на някогашния министър, няма непреодолими законови спънки, които да провалят плана.

Ръководството на ММС е изцяло наясно, че разширението на залата попада в парцел на Министерство на вътрешните работи и затова подхваща дейни дейности по решение на проблема в тясно съдействие с Министерството на вътрешните работи.

Във връзка с различен журналистически въпрос: дали в кабинета на министъра в постройката на ММС се вършат записи (аудио и видео), от кабинета на служебния министър Весела Лечева са безапелационни, че сходна процедура в нейния мандат освен няма, само че тя я дефинира като изцяло неприемлива и нарушаваща всички морални и законови правила. Напомня се също по този начин член 32, алинея 2 от Конституцията на Република България, който споделя: " никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие с изключение на в плануваните от закона случаи ". Изключението, представено в член 32, алинея 2 от Конституцията, касае наредбите на Наказателно-процесуален кодекс и Закона за специфичните разследващи средства, свързани с откриване на закононарушения, каквото деяние явно не се засяга в тази ситуация.

Министър Весела Лечева няма информация дали нейният предходник е записвал своите диалози с президенти на федерации, спортисти, треньори, длъжностни лица, представители на неправителствения бранш и разнообразни организации, които са имали срещи в кабинета на 3 ет. на Министерството на младежта и спорта. Журналистите би трябвало да насочат персонално въпросите си към него.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР