Във връзка с епидемиологичната обстановка в Гърция и въведената национална

...
Във връзка с епидемиологичната обстановка в Гърция и въведената национална
Коментари Харесай

Външно каза как може да влизаме в Гърция

Във връзка с епидемиологичната конюнктура в Гърция и въведената национална карантина все още влизането на български жители през сухопътната граница на страната е допустимо през следните гранични пунктове: Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа-Нимфея “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи “, Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Петко Войвода – Орменион “.

През Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “ се позволява прекосяване на леки и тежкотоварни коли, както и на рейсове. За пътуващите с леки коли и рейсове жители на страни - членки на Европейски Съюз, в това число на България, влизането в Гърция е допустимо в интервала сред 05:00 ч. до 21:00 ч.

Необходимо е пътуващите да разполагат с запълнен PLF формуляр и генериран QR код, както и с негативен PCR тест.

На влизане в Гърция в часовия диапазон сред 05:00 ч. до 21:00 ч. се пропущат единствено гръцки жители с леки коли и рейсове, които изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч.

По информация на посолството ни в Атина рестриктивните мерки на граничния пункт са свързани с ограниченията, подхванати в окръг Серес, на територията на който попада Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Промахон “.

С оглед на рестриктивните мерки за излизане от окръзите Серес и Солун при избрани условия през тях е допустимо прекосяване (транзитно) за постигане до други области на страната.

Пътуващите обаче би трябвало да са снабдени с нужните документи, изисквани от гръцките управляващи, доказващи основанието за пътешестване (служебни аргументи, медицински аргументи, еднократно завръщане до мястото на непрекъснато пребиваване), както и да регистрират изискванията за допустимия брой пасажери в едно МПС и изискванията за носене на защитни маски, оповестиха от Министерство на външните работи.

Режимът на прекосяване на товарните коли през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Промахон “ не е изменен. Шофьорите, които транспортират търговски артикули, следва да разполагат с запълнен PLF формуляр и генериран QR код, само че за тях не се изисква PCR тест. Те имат право да минават с един помощник-шофьор, което се потвърждава със съответните документи.

През Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа-Нимфея “ се позволяват единствено гръцки жители или жители на страни – членки на Европейски Съюз, в това число България, които имат позволение за непрекъснато престояване в Гърция. Те би трябвало да разполагат с запълнен PLF формуляр и генериран QR код, както PCR тест.

Допуска се прекосяване на тежкотоварни коли с общо тегло до 3,5 тона, осъществяващи търговски транспорт. Шофьорите би трябвало да са снабдени с всички изискуеми служебни документи за пътешестване, както и с запълнен PLF формуляр и генериран QR код.

Преминаването през граничния пункт се реализира в часовия диапазон от 07:00 ч. до 23:00 ч.

Влизането в Гърция през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден-Ексохи “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Петко Войвода – Орменион “ е допустимо единствено за тежкотоварни коли, като се позволява единствено един водач, разполагащ с запълнен PLF формуляр и генериран QR код.

Във връзка с ограниченията, подхванати в Гърция за ограничение на коронавирусната зараза, се не разрешава напредването отвън границите на окръзите, като се изключи случаите, когато се постанова напредване до/от работното място, пътешестване по здравословни аргументи, пътешестване за напредване до мястото на непрекъснато местоживеене (еднократно), като за задачата се изискват съответните документи, удостоверяващи повода и нуждата от пътешестване отвън окръга.

Въведена е и възбрана за излизане и придвижване на жителите от 21:00 ч. до 5:00 ч. сутринта.

Движението в този времеви период е позволено по изключение за напредване от/до работното място, по здравословни аргументи (придвижване до аптека, доктор, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка), самостоятелно с домакински любим.

Българските жители, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като непрекъснато пребиваващи, би трябвало да получат уверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, в случай че желаят да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през разнообразни области на страната.

Удостоверението следва да съдържа данните на българските жители, адрес на който са обитавали по време на престоя си в Гърция, непрекъснат адрес в България, дата и час на потегляне, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и Граничен контролно-пропусквателен пункт, през което ще изоставен страната.

За български жители, искащи да изоставен страната със аероплан, не е належащо уверение. В този случай задачата на пътуването се удостоверява с персонална карта или паспорт и закупен билет.

По информация на гръцките управляващи към този миг е невероятно напредването на жителите, намиращи се отвън административните области, в които са ситуирани посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Сънародниците ни е належащо да изчакат облекчение на ограниченията.

Изключения от рестриктивните мерки се позволяват само в случаи, когато се постанова напредване до/от работното място, за което е належащо показване на уверение от шеф, пътешестване по здравословни аргументи и за напредване до мястото на непрекъснато местоживеене (еднократно).

Сред изключенията попадат и жители, на които би трябвало да бъде публикуван краткотраен паспорт за завръщане в България. За задачата се изискват съответните документи, удостоверяващи повода и нуждата от пътешестване отвън съответната област.

Понастоящем практиките за ограничение на ковид в обособените административни области на Гърция се разграничават и съществува риск българските жители, пропуснати да преминат в дадена област, да бъдат санкционирани в друга. Също по този начин е допустимо те да бъдат санкционирани, без значение от представянето на документ от посолството, който удостоверява планувана среща в задачата по аргументи, които попадат в посочените възможни изключения.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се извърнат към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: ;, ;

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл:
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР