Във войната срещу Украйна все по-настойчиво се чуват имената на

...
Във войната срещу Украйна все по-настойчиво се чуват имената на
Коментари Харесай

Кръвопролитни боеве. Русия продължава офанзивата, но не печели територия

Във войната против Украйна все по-настойчиво се чуват имената на нови нападнати градове. Руската войска води тежко нахлуване против Попасна в Луганска област, против Изюм покрай Харков, а в последните два дни и в Черкаси, Кировоград и Запорожие . Остават и "старите " й цели - Мариупол, Николаев, Одеса.

Въпреки тежките боеве съветската войска напредва толкоз постепенно в Украйна, че за 9 май не може да има никакво достижение, което да показа пред руснаците за своя победа. По този въпрос са единомислещи всички военни специалисти, с които беседват публицистите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

На 9 май Русия ще организира боен церемониал в чест на успеха над нацистка Германия през 1945 година Очаква се, че на тази дата президентът Путин ще добави към мотива за честванията и дейностите си в Украйна, като заприказва за "двойна победа " на Русия над това, което той дефинира като нацизъм.

Кремъл безпричинно назовава Украйна нацистка страна.
Тромавият съветски прогрес
От военна позиция съветската войска нанася тежки удари по доста градове, само че се придвижва единствено с 1 до 10 км дневно, споделя съветникът на президентската администрация на Украйна Олексий Арестович. В последната седмица имаше и един ден, в който Русия напредна с към 20 км.

За 71 ден война Русия все по този начин владее единствено един огромен град - Херсон , губи техника и бойци, а на този декор е разпростряла дейностите си върху фронтова линия, дълга над 1500 км .

По данни на украинското разузнаване сега на територията на Украйна се намира към 90-хилядна съветска войска. Според Арестович това съвсем изцяло изчерпва наличния й човешки запас и Русия ще бъде принудена да разгласи най-малко частична готовност. Това, на собствен ред, би означавало, че в багра ще влязат необучени или едва подготвени хора.

На този декор в края на април Москва разгласи от това, което назовава „ специфична военна интервенция “. В него беше заложено преодоляването на Донбас и Южна Украйна. Засега нито една от тези цели не е реализирана.

Линията на фронта, по която Русия води дейни военни дейности по едно и също време, е дълга над 1500 км. 1200 от тях са по източната линия Харков-Херсон (заедно със зигзагите на терена). Другото място на набези остава заводът Азовстал в Мариупол . Трети фронт са регионите на Николаев и Одеса и места в централна южна Украйна.

От силите на Украйна настояват, че са умъртвили над 24 500 съветски бойци от началото на войната, както и че са поразили хиляди единици съветска бойна техника. Тези данни не могат да бъдат тествани в изискванията на война.

Източна Украйна
В четвъртък представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков заяви, че единствено за денонощие съветските сили са нанесли 77 въздушни удара по Украйна. По думите му в тях са били убити 310 украински бойци и са унищожени 36 военни цели.

Той добави, че са изумени хранилища за муниции, свалени са украински дронове в Луганска област и черноморския Змийски остров, а в региона на Попасна , покрай Луганск, е била унищожена артилерийска радарна система „ американско произвеждане “. Данните не могат да бъдат тествани.

Във вторник Киев заяви за осъществени над 50 съветски ракетни офанзиви.

Според оценките на Министерството на защитата на Англия масираните ракетни удари са свързани с опитите на Москва да предотврати доставките на нови оръжия и екипировка от Запада. Украинските сили се пробват да придвижат въоръжението от Западна Украйна към фронта в източната част на страната, написа Би Би Си.

Въпреки изказванията на съветските сили от началото на войната, че нападенията им са ориентирани единствено против военни уреди, не престават и офанзивите против цивилни цели.

В ранните часове на четвъртък съветска ракетна офанзива порази центъра на Днипро . Ръководителят на украинските железници Олександър Камишин заяви, че е била изумена значима железопътна инфраструктура.

„ Русия се пробва да съсипе логистиката ни, тъй като не може да ни победи на бойното поле “, написа той в Телеграм.

Днипро е ситуиран на река Днепър, където има и други два обстрелвани града в последните часове - Черкаси и Запорожие .

В региона, в който се водят едни от най-тежките борби – край Харков и Изюм , се оповестява за минимум двама убити цивилни и още над 10 ранени. Въпреки фокусирането на съветските войски в тези точки, към този момент те не печелят нови територии.
Атаките на юг и готовността за защита против нови нападатели
Освен на източния фронт Русия продължава с опитите за прогрес и в Южна Украйна.

Би Би Си оповестява за осъществени ракетни удари против Николаев и Одеса в четвъртък заран. Освен блокирането на достъпа до пристанища, съгласно западните разузнавания и думи на съветски генерали, задачата на Русия на юг е да доближи по земя окупираната от проруски сепаратисти област на Приднестровието , която е откъсната от Молдова.

Украинските управляващи оповестиха, че ускоряват защитата на границата си с Приднестровието поради опцията намиращите се там проруски сепаратисти и съветски войски да извършат нахлуване.

В края на април в Приднестровието бяха осъществени серия от набези против разнообразни обекти, а Украйна упрекна Русия, че се пробва да въвлече района във войната.

В сряда управлението на украинската войска разгласи, че е квалифицирано и за възможното присъединение на Беларус към дейните военни дейности. В началото на войната Беларус беше една от точките, от които съветските войски нахлуха в Украйна.

В сряда Минск разгласи, че стартира широкомащабни военни учения, с които да ревизира бойната си подготвеност. Беларуските военни подчертаха, че техните дейности не съставляват заплаха за съседите им.

„ Не изключваме, че в избран миг Руската федерация може да употребява територията на Беларус или въоръжените й сили против Украйна “, сподели представител на Киев.
„ Кръвопролитни боеве “ в Мариупол
В сряда украинското разузнаване заяви, че Русия. Появиха се и информации, че на същата дата Владимир Путин най-накрая ще разгласи публично провеждането на война, което ще му разреши и наемането и изпращане на спомагателни бойци на фронта. Тези изказвания бяха отхвърлени от Кремъл.

Една от главните цели на съветските военни е цялостното завземане на южния пристанищен град Мариупол. Последното място, което не е овладяно от тях там, е металургичният, който е защитаван главно от батальона „ Азов “.

„ Водят се яростни и кръвопролитни боеве “, сподели командирът на „ Азов “ Денис Прокопенко във видео, което самият той излъчи от вътрешността на комбината.

Обектът продължава да бъде подлаган на непрекъснати бомбардировки и обстрели. На няколко пъти от „ Азовстал “ бяха извеждани цивилни жители, само че стотици бойци, както и цивилни остават в подземните укрития на комбината.

Русия разгласи, че стартира тридневно прекъсване на огъня, като в същото време ще бъде даден късмет на оставащите цивилни да бъдат евакуирани. От началото на войната на няколко пъти беше договаряно преустановяване на огъня в разнообразни точки, само че съгласно Киев съветските сили неведнъж го нарушаваха.

Според американското разузнаване малко над 2000 съветски бойци не престават да се намират в региона на Мариупол.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР