Във внесените промени в основния закон на страната е заложено

...
Във внесените промени в основния закон на страната е заложено
Коментари Харесай

Гешев: В конституционните промени се предлага главен прокурор без правомощия, очакам и парламент без правомощия

Във импортираните промени в главния закон на страната е заложено противоконституционното изтриване на пълномощията на основния прокурор – предлага се той да не може да реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на прокурорите. Такава позиция изрази във Facebook някогашният основен прокурор Иван Гешев.

„ Вече разясних новия Прокурорски съвет. Сега ще отбележа противоконституционното изтриване на пълномощията на основния прокурор. Предлага се той да не може да реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на прокурорите. Така на процедура се отстрани напълно неговата фигура, без официално да се заличава от главния ни закон. Тоест имаме основен прокурор без пълномощия.
Очаквам и оферти за президент без пълномощия, държавно управление без пълномощия и парламент без пълномощия. И най-после, както са тръгнали, да закрият страната. “ – разяснява той.

„ Пореден юридически парадокс, дължащ се на безсъвестност и непросветеност. Драстичното орязване на пълномощия на правосъдната власт, каквото е в действителност заличаването на пълномощия на основния прокурор, е в компетентността на Велико национално заседание. “ – показва Гешев.

„ Народните избраници очевидно мислят, че са безконтролни и могат да вършат всичко, което желаят, без значение от следствията за България. Ако предложенията за промени в Конституцията станат факт, идва времето на недосегаемите от закона крадливи политици. “ – заключава той.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР