Във Великобритания археолози обвиниха държавната компания, които строи пътищата в

...
Във Великобритания археолози обвиниха държавната компания, които строи пътищата в
Коментари Харесай

Британски археолози обвиниха държавна компания, че е повредила древен обект край Стоунхендж

Във Англия археолози упрекнаха държавната компания, които строи пътищата в страната, че е развалила античен обект близо до Стоунхендж при подготвителните работи за създаване на тунел.

Археолозите настояват, че служащите на "Хайуей Ингланд " са пробили голяма дупка в построена преди 6 000 години платформа от кремък и кости на животни в Блик Мийд на към 2 киометра от фамозния Стоунхендж. От "Хайуей Ингланд " споделят, че не са повредели археологическите пластове при пробиването на 3-метровата дупка, само че са подготвени да се срещнат по-късно през днешния ден с екип на археолозите за изясняване на казуса.

Инженерите настояват, че осъществената от тях работа е високо професионална и е станала в наличието на археолози. Според професор Дейвид Джакс от университета в Бъкингам обаче, това не е правилно и обектът е съществено заплашен. Още преди началото на пътните работи археолозите показаха угриженост, че построяването на тунел и надлез покрай обекта ще докара до спад на равнището на водата, а това ще повреди пластовете.

Блик Мийд е част от Стонхендж и Ейвбъри, които са обекти под отбраната на ЮНЕСКО, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР