Във Франция разкриха огромна кампания за разпространяване на проруска дезинформация,

...
Във Франция разкриха огромна кампания за разпространяване на проруска дезинформация,
Коментари Харесай

Във Франция разкриха огромна дезинформационна кампания. С подпис: Русия

Във Франция разкриха голяма акция за разпространение на проруска дезинформация, съобщи съветската версия на " Свободна Европа ".

Според отчет, оповестен от френското външно министерство, акцията е била ориентирана към уеб страниците на редица френски национални издания, в това число и към порталите на министерства. С поддръжката на Русия били създавани " огледални " страници на въпросните уеб сайтове, на които била публикувана погрешна информация.

Френската работа VIGINUM оповестява за идентифицирането на 355 имена на домейни, които са били употребявани в съветската дезинформационна акция. 

" Участието на съветски посолства и културни центрове, които интензивно подкрепяха да се разшири тази акция, по-специално посредством своите сметки в обществените мрежи, е нова демонстрация на хибридна съветска тактика, ориентирана към подкопаване на демокрацията ", допълва се в изказване на френското външно министерство. 

Дезинформационна интервенция, наречена Doppelgänge, към този момент беше документирана през 2022 година, по-специално от европейската организация EUDisinfoLab и американския колос Meta. Сега е навлязла във " втора фаза ", " само че с по-сложни способи на деяние, ориентирани към заобикаляне на контрамерките ", сподели източник от френските структури за сигурност пред Франс прес.

В края на септември 2022 година Meta разгласи, че е съумяла да спре интервенция за " прикрито въздействие "  и манипулиране на информация от Русия във Фейсбук. Тя била ръководена от две съветски консултантски компании, които популяризирали статии, оповестени на " пиратски уеб сайтове "  в обществените мрежи. За задачата двете компании са похарчили към 105 хиляди щатски $.

От позиция на технологиите в тази ситуация става дума за публикуване на подправени публикации на страници, идентични по външен тип и параметри с формалните уеб сайтове на известни медии, само че с друго име на домейн (например - с уголемение.ltd вместо.fr). Този вид кибер машинация се назовава " тайпсквотинг ".

Често такива подправени изявления били снабдени с хипервръзки към същински публикации в медиите, с цел да им бъде придадена достоверност. След това тези подправени материали се разпространявали чрез обществените мрежи.

Руската дезинформационна акция във Франция беше разкрита в хода на следствия, извършени от специфичната работа VIGINUM, която бе основана през 2021 година към френското държавно управление, с цел да се бори с опитите за непозната интервенция в цифровата сфера.

Услугата VIGINUM акцентира четири съществени претекста в разказа на тези подправени изявления:

- Неефективността на глобите против Русия, които ще натоварят на първо място страните от Европейски Съюз и/или техните граждани;
- Русофобията на западните държави;
- Варварството на украинските въоръжени сили и неонацистката идеология, която доминира измежду украинското ръководство;
- Негативните последствия за европейските страни от приемането на украински бежанци.

Франс Прес отбелязва, че с изключение на френските издания Le Parisien, Le Figaro, Le Monde и 20 Minutes, съветската акция за дезинформация е засегнала немските Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel, Bild и Die Welt, както и редица италиански медии.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР