Във Флоренция къщите са на номер 12 и половина, във

...
Във Флоренция къщите са на номер 12 и половина, във
Коментари Харесай

Агрипина или магьосниците - откъде идва черният петък

Във Флоренция къщите са на номер 12 и половина, във Франция професионален посетител сяда на трапезата, в случай че към нея има 13 души
Петък, 13-и... Защо датата се счита за съдбовна? Най-разпространена е версията, обвързвана с проклятието на тамплиерите. На 13 октомври 1307 година хиляди рицари са хванати и изтезавани по заповед на папа Климент V и френския крал Филип Хубави, най-великият феодален християнски боен медал е разрушен и ограбен.Други обаче имат вяра, че фатализмът потегли още от отравянето само че римския император Клавдий с гъби. Блюдото на гибелта му сервира през 54 година неговата четвъртата брачна половинка Агрипина .

Трети напряко връщат лентата до Адам и Ева, като са безусловно уверени, че точно в петък, 13-и, изкусителката е подала на първия мъж неразрешената ябълка на познанието. От два месеца фаталистите свързват дяволския петък с ковид, изтъквайки обстоятелството, че точно в петък, 13 декември 2019 година пристигна шокът за първите инфектирани в китайската провинция Ухан. Където и да е заровен коренът на суеверието, то е необятно публикувано по целия свят. Затова " Стандарт " ви показва с усмивка 13+13 любопитни обстоятелства за датата, от която множеството хора бягат.

1. Има най-малко един петък, 13-ти, всяка година, само че в никакъв случай повече от три на година.

2. Всеки месец, който стартира в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва най-малко един път във всяка календарна година.

3. Всеки път, когато годината стартира в четвъртък, месеците февруари, март и ноември ще имат петък 13-и. Това ще се случи 11 пъти през 21 век.

4. На 13 декември 2019 година, петък, от китайската провинция Ухан пристигна страшната вест за ковид палач, от който през днешния ден трепери целия свят

5. На 13 януари 2020 бе обявено за първия инфектиран с ковид американец. Китайка се върнала от Ухан и предала болестта на мъжа си.

6. Една от версиите за произхода на суеверието, обвързвано с петък, 13-и, произлиза от скандинавската митология. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и господ на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия господ на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на насладата и веселието. След убийството на Балдур Земята потънала в мрак и горест.

7. В античен Рим магьосниците се събирали на групи по 12. Вярвали, че 13-ят човек е въплъщение на Дявола.

8. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с неприятния шанс, е от " Кентърбърийски разкази " на Чосър, където се споделя: " И цялото това злощастие се стоварва в петък ".

9. Най-суеверни са американците. Повече от 80% от небостъргачите в Съединени американски щати нямат 13-и етаж. По образеца им в доста здания по света след 12-и се появява напряко 14-и етаж.

10. Американците всеобщо отхвърлят да си купуват къщи на " съдбовния " номер.

11. Много градове, изключително в Съединени американски щати, нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

12 . Във Флоренция пък изкуството за отбягване на номер 13 е стигнало своя връх. Там къщите сред номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

13. В някои американски и английски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на разнообразни компании място 13 е неразрешено.

14. Петък, 13 август 1976 година, се оказва изключително трагичен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от известното поверие, той взема решение да остане вкъщи в леглото и да не прави нищо. Но...подът на жилището му се срутва и Даз Бакстър намира гибелта си, пропадайки шест етажа надолу.

15. В петък, 13 април 1970 година, детонация на кислороден контейнер обърква проектите на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна поличба – сумата от цифрите в датата на политане на ракетата (11.04.70) е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

16. В " Формула 1 " няма болид с номер 13.

17. Малцина са подготвени да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 година обаче духовник от Мидълтаун, Ню Джърси, жигосва необятно публикуваното поверие и предлага безвъзмездни венчавки в този ден.

18. Гениалният италиански композитор Джоакино Росини считал петъците и цифрата 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 година

19. На 13 октомври 1925 година, в петък, е родена " Желязната лейди " Маргарет Тачър.

20. Майсторът на киноужаса Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 година Той прави своя режисьорски дебют през 1922 година с филм, наименуван Номер 13.

21. Петък, 13-и, се свързва и с Библията. На Тайната вечеря са участвали 13 души - Иисус и 12-те апостоли. Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това поверие във Франция даже има професионални посетители, които се канят, ако на трапезата се окажат 13 души.



22. През 1993 година откриватели са открили, че когато денят е петък, а датата - 13, по-малко хора карат колите си, само че все пак стават повече пътни произшествия.

23 . Британците описват неповторима легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-и станал толкоз публикуван измежду англичаните, че управляващите на Острова решили обществено да потвърдят глупостта на суеверието. Построили транспортен съд, който бил наименуван „ Петък “. Строителството му почнало в петък, 13-и. На вода бил спуснат също в петък, 13-ти и излязъл в намерено море още веднъж в петък, 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул новина от екипажа.

24. С петък, 13-и, е обвързвано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. През 1907 година един от най-големите за времето си кораби – издигнатата през 1902 годна седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон ”, се разрушила.

25. От 1995 година Финландия е посветила един петък, 13-и, в годината за съблюдаване на Националния ден на произшествието. Денят има за цел да увеличи информираността за сигурността - по пътищата, вкъщи и на работното място.

26 . Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР