Във Физически факултет на СУ се открива нова учебна Лаборатория

...
Във Физически факултет на СУ се открива нова учебна Лаборатория
Коментари Харесай

EDA Lab@SU – нова учебна лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката се открива във Физическия факултет

Във Физически факултет на СУ се открива нова образователна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab) по отношение на разширение на опциите за образование на специалности „ Компютърно инженерство “, „ Инженерна физика “ и „ Комуникации и физична електроника “ към ФзФ на СУ.

С това Софийският университет затвърждава високото равнище на образование в региона на компютърното инженерство и електрониката и уголемява съдействието с водещи индустриални сътрудници.

Лабораторията е основана с помощта и дейната поддръжка на два от колосите в света в полупроводниковата промишленост и микроелектрониката – Global Foundries, производител на полупроводникови интегрални схеми, и Cadence Design Systems, производител на необятен набор от софтуерни принадлежности за планиране на електронни системи. Лабораторията ще подкрепи образованието на стотици студенти в идващите години и ще даде подтик на развиването на млади гении в региона, за каквито електронната и компютърна промишленост в България изпитват остра потребност през последните години. Новата инфраструктура е първата сертифицирана лаборатория на Cadence на Балканския полуостров и част от Cadence Academy Network. Чрез нея, студентите имат цялостен достъп до целия пакет от най-новите артикули на Cadence, които се употребяват за планиране на модерни високопроизводителни процесори, аналогови и цифрови интегрални схеми, електронни вериги и доста други.

Инициатори и мотори за основаването на Лабораторията са доктор Добромир Гайдаджиев от Global Foundries и проф. Стоян Русев, проф. Мирослав Абрашев и доцент Станимир Колев от екипа на Физическия факултет. Лабораторията започва с провеждането на два курса през актуалната образователна година – „ Вградени системи “ и „ Компютърно планиране на електронни схеми “. В бъдеще, с помощта на достъпа до целия пакет софтуерни принадлежности на Cadence, ще се развиват и други дисциплини. Изключително ползотворно е съдействието с Global Foundries и техния развоен център в София, които като се изключи че осигуриха компютърната техника в лабораторията, се включиха и в образованието на студенти. Специалисти от компанията образоват в дисциплината „ Вградени системи “, което дава на студентите незаместим достъп до познания и умения с непосредствено приложение в актуалната полупроводникова промишленост.

Откриването на Лабораторията ще бъде на 10 февруари от 16:00 часа с присъединяване на публични посетители и лектори от чужбинa, като ще бъде изнесена и презентация от господин Антон Клоц от Cadence Design Systems на тематика “Cadence and Future of Megatrends in EDA ”.

Повече за специалности „ Компютърно инженерство “, „ Инженерна физика “ и „ Комуникации и физична електроника “ към ФзФ на СУ ще откриете тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР