Във фърмуера на фирмената среда MIUI отдавна има вграден механизъм

...
Във фърмуера на фирмената среда MIUI отдавна има вграден механизъм
Коментари Харесай

MIUI започна да пречи на инсталирането на някои приложения от Google Play

Във фърмуера на фирмената среда MIUI от дълго време има вграден механизъм за инспекция на сигурността на конфигурираните приложения – той се задейства при инсталиране както на APK файлове от интернет, по този начин и на игрите и приложенията от Гугъл Play. Това значи, че тази технология е самобитен втори пласт на отбрана на потребителя, допълващ общоприетата Play Protect от услугите на Гугъл. Изглежда, че този механизъм на Xiaomi е почнал да се държи непредсказуемо – профилният портал Xiaomiui заяви, че MIUI е почнал да блокира някои известни приложения, които минават инспекцията на Play Protect.

Сред тях порталът открои Lite версията на рожбата на Марк Зукърбърг – Snapchat, както и MIUI Downloader и MIUI Downloader Enhanced от самата Xiaomiui. Като се има поради, че това са известни приложения и са тествани от Гугъл, само че са блокирани от MIUI, Xiaomiui назова дейностите на Xiaomi „ дискриминация без причина “.

Ако се съди по оповестените скрийншоти, при инсталирането на стратегии от вътрешния черен лист системата демонстрира изскачащ прозорец с информация за рисковете за сигурността. В долната му част са налични две дейности – огромен и емфатичен бутон „ Деинсталиране “, както и доста по-малко забележимият надпис „ Игнориране “. Това значи, че явно MIUI не блокира изцяло инсталирането на приложения, а се намесва в него – съответното уведомление може да изплаши потребителите, изключително при евакуиране на не изключително известни помощни стратегии.

От Xiaomiui не споделят дали този вид вести са повсеместни или се демонстрират единствено в определени райони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР