Ваучерите за храна са важна социална придобивка за служителите и

...
Ваучерите за храна са важна социална придобивка за служителите и
Коментари Харесай

Пл. Донев: Не може да се намалява заплатата на служителите и това да се компенсира с предоставени ваучери

Ваучерите за храна са значима обществена облага за чиновниците и служащите и се дават в доста компании у нас. От тази година има някои промени по отношение на ваучерите, които касаят както чиновниците, по този начин и компаниите.

Относно най-важните въпроси, свързани с използването на ваучери, разговаряхме с Пламен Донев, квалифициран специалист - счетоводител и регистриран инспектор. Г-н Донев е и член на Съвета по данъчна методология в Института на дипломираните специалист - счетоводители (ИДЕС), както и старши управител " Корпоративни налози " в " Делойт България ".
 Снимка 562800
Пламен Донев e квалифициран специалист - счетоводител и регистриран инспектор. Той е и член на Съвета по данъчна методология в Института на дипломираните специалист - счетоводители (ИДЕС), както и старши управител " Корпоративни налози " в " Делойт България ".

-Предвижда се посредством ваучерите за храна, от 1 април да могат да се заплащат и битови сметки (ток, парно, вода). Г-н Донев, съгласно Вас, какви по-точно битови сметки е добре да могат да се заплащат и дали самите ваучери ще бъдат авансово избрани защо могат да се употребяват (храна или сметки), или това ще е напълно желание на притежателя им?

Идеята е ваучерите да се употребяват свободно от лицата, според от техните потребности. За някои семейства повишението на месечните сметки е по-големият проблем, а за други - поскъпналите храни. Няма да има разнообразни типове ваучери за храна и за сметки.

Така или другояче, аргументите за разширението както на обсега на покритите разноски, по този начин и на месечния предел на ваучерите до 200 лв., " вървят ръка за ръка " - това са инфлацията и енергийната рецесия. Кои тъкмо разноски е належащо да покриват ваучерите е напълно политическо решение, въз основата на преценка кои категории са с най-висока тежест в разноските на семействата и са в най-голяма степен наранени от инфлацията.

-Максималната месечна стойност на ваучерите към този момент ще е 200 лв., а каква е минималната, която компаниите могат да дават на чиновниците и служащите?

Няма минимална стойност на ваучерите. Но на процедура, компаниите най-често се възползват от оптималния разрешен размер, защото това е извънредно преференциално от данъчна позиция. По създание, ваучерите за храна (и битови сметки, в случай че се одобри законодателно) съставляват данъчно облекчение, освен това обичайно най-разпространеното и едно от най-важните данъчни облекчения.

При спазването на съответните законови условия, ваучерите не се таксуват с налог " общ приход " за чиновниците и не се дължат обществени и здравни осигуровки върху тях, за разлика от облагането на работните заплати, в случай че служителят трябваше да заплаща храната с пари от получената чиста заплата.

Освен това, ваучерите са данъчно приет разход за компаниите, без компаниите да дължат налог обществени разноски или каквито и да било други спомагателни налози върху тях. С други думи, и работодателите, и чиновниците имат голям интерес да се възползват в оптималната степен от опцията да икономисват налози по легален метод.

-Г-н Донев, би трябвало ли ваучерите да се дават на всички чиновници в дадена компания?

Точно по този начин, ваучерите е наложително да се дават на всички чиновници в съответната компания, без изключения. Включително и на изпълнителните шефове, шефовете, въобще на всички лица на трудови контракти или контракти за ръководство и надзор. И това постоянно се бърка в практиката, защото другите равнища чиновници и управнически фрагменти всекидневно получават разнообразни пакети на хонорари, бонуси и спомагателни обществени придобивки.

Но с цел да се възползваме от данъчното облекчение, ваучери би трябвало да се дават на всички и, не по-малко значимо - в безусловно идентичен размер. В същото време, компаниите не би трябвало да имат неплатени данъчни или други обществени отговорности към края на месеца, за който се дават ваучери.

И на последно място, не може да се понижава заплатата на чиновниците и това да се компенсира с предоставени ваучери.

-Възможно ли е през годината дадена компания по лично убеждение да покачва или понижава месечната сума под формата на ваучери, или даже да приключи раздаването им?

Напълно допустимо е и това дава онази еластичност на финансово обмисляне, за която загатнах. Такива решения следва да бъдат формализирани със заповеди на управлението на предприятието. Гъвкавият метод би разрешил оптималната данъчна спестовност.

-Фирмата би трябвало ли да разгласи авансово (и пред коя институция) при започване на годината ваучери на каква обща месечна и/или годишна стойност ще желае да раздава?

Нито решението да се стартира даването на ваучери, нито прекъсването им (постоянно или единствено за няколко месеца), нито плануваният годишен или месечен размер на ваучерите се афишират или заявяват където и да било. Това са свободни решения на съответната компания и е въпрос на връзка с оператора на ваучери, с който компанията е избрала да работи.

Най-често поръчките за ваучери към операторите се правят на ежемесечна база. Но няма ограничавания за поръчки и за няколко месеца напред, стига да е в границите на същата календарна година. Системата работи на годишна база, защото общата квота за даване на тези ваучери е годишна и се дефинира със Закона за държавния бюджет за съответната година. Предварително поръчаните ваучери са раздават, осчетоводяват и наблюдават за данъчни цели на месечна база.

-Г-н Донев, предоставените на чиновниците ваучери за какъв период би трябвало да се оползотворят - да вземем за пример, раздадените през март ваучери, единствено за същия месец ли са годни?

Получените ваучери от чиновниците през съответен месец могат да се употребяват и през идващите няколко месеца. Ограничението на периода за прилагане зависи от емисията ваучери, издадена от съответния оператор с утвърждението на Министерството на финансите. Емисиите имат период на годност 12 месеца.

Първата и съществена емисия е за интервала от 1 януари до 31 декември на съответната година. Така че във Вашия образец служителят, получил ваучери през март, по принцип ще може да ги употребява до края на декември същата година. Има и спомагателни излъчвания, тъй че хората, получаващи ваучери към края на годината, да речем ноември - декември, да могат да ги употребяват и през идната година до приключването на периода им. При всяко състояние срокът на годност, който постоянно е маркиран на самия ваучер, би трябвало да се следи.

-Заделените в Държавния бюджет средства за ваучери, на процедура по какъв начин ще се употребяват от компаниите и допустимо ли е да не стигнат за всички компании, искащи да раздават ваучери?

Ваучерната система беше блокирана през януари, защото към момента не е признат Законът за държавния бюджет за 2022 година. Все отново, с краткотрайни законодателни ограничения системата се " отпуши " и за интервала януари - март операторите оферират ваучери в границите на миналогодишните си квоти.

С предстоящото приемане на Закона за държавния бюджет, общата годишна квота за ваучери за 2022 година ще бъде в размер на 1 милиард лв.. Внушителна сума, само че тя е пропорционална на миналогодишната квота от 390 млн. лв., поради повишението от 1 април на месечния най-много от 80 лева на 200 лв.. По подобен метод, евентуалният размер на данъчното облекчение за 2022 година, предоставено от страната под формата на отвод от облагане с налози и осигуровки, е в размер на близо 500 млн. лв..

Дали компаниите ще се възползват в цялостен размер и дали квотата ще стигне за всички е мъчно да гадаем в този момент. Все отново, съдейки по обстоятелството, че през предишните години квотите обичайно се изчерпваха към края на годината, можем да предположим, че в случай че не напълно, то в доста огромна степен квотата от 1 милиард лв. ще бъда оползотворена.

Още един път ще кажа, че ваучерната система е напълно в полза на компаниите и чиновниците и, при положително данъчно обмисляне, е изцяло постижима за огромна част от българските предприятия.

-А какви са законовите условия за прилагане на данъчни облекчения от компаниите, искащи да раздават ваучери?

Данъчно облекчение се употребява, единствено в случай че ваучерите съставляват спомагателна обществена облага за целия личен състав на предприятието. Това е и повода, заради която, колкото и да е преференциален режимът на ваучерите, единствено част от компаниите се възползват от него.

Просто доста компании не могат да покрият тези условия и то съответно във финансов аспект. Но при едно положително финансово обмисляне, работодателите, които в сегашните условия могат да си разрешат да покачат приходите на своите чиновници, биха могли да стартират да дават ваучери. Те биха могли да вземем за пример първо да стартират с по-ниски суми и последователно, съгласно финансовите си благоприятни условия, да вървят към оптималната месечна стойност от 200 лв.. Онези работодатели, които и до момента са давали ваучери, просто могат да покачат цената им.

-Данъчните преимущества при даване на ваучери не се ли губят в някаква степен, поради въвеждането на облагане на ваучерите с Данък добавена стойност?

Всъщност най-малко за 2022 година няма да има облагане с Данък добавена стойност на ваучерите. С други думи, Данък добавена стойност режимът за ваучерите ще си остане подобен, какъвто беше и досега. При закупуване на ваучери от компаниите и при даването им на чиновниците не се начислява Данък добавена стойност. Данъкът се начислява едвам при заплащането с ваучери на покупки от комерсиалните обекти. Причината е в това, че най-малко за 2022 година се резервират някои групи хранителни артикули с понижена Данък добавена стойност ставка от 9% (храна от заведения за хранене, бебешки храни), а това е от решаващо значение за Данък добавена стойност третирането на ваучерите.

Всъщност преди COVID-19 пандемията България и Дания бяха единствените страни от Европейски Съюз, които не прилагаха никакви понижени Данък добавена стойност ставки за храни. Дали това ще продължи след пандемията е въпрос на държавна данъчна политика.

Можем да отбележим, че даже и да се стигне до облагане с Данък добавена стойност на ваучерите от, да речем, 2023 година, това няма да промени нищо за компаниите, които дават ваучери, нито за техните чиновници. И понастоящем сумите на ваучерите са с включен Данък добавена стойност.

С други думи, обособеното начисляване на Данък добавена стойност няма да съставлява спомагателен данъчен разход за компаниите и сигурно не понижава данъчните преимущества от използването на ваучерите.

-Облагането с Данък добавена стойност по какъв начин ще се отрази на операторите на ваучери?

Данък добавена стойност облагането несъмнено ще се отрази отрицателно върху паричните потоци на операторите на ваучери, както и евентуално ще породи някои механически усложнения за комерсиалните обекти, приемащи разплащания с ваучери.

При всяко състояние обаче имаме разполагаем остатъка от 2022 година, с цел да се реши какъв би трябвало да бъде данъчният метод и с цел да се намерят решения на компликациите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР