Вътрешният министър Иван Демерджиев предложи на народните представители промени в

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев предложи на народните представители промени в
Коментари Харесай

Демерджиев предлага до 30 км/ч в градовете и придружители за млади шофьори

Вътрешният министър Иван Демерджиев предложи на народните представители промени в Наказателния кодекс и в Закона за придвижване по пътищата. Сред промените, за които упорстват от Министерство на вътрешните работи, са по-ниска оптималната скорост за придвижване по автомагистралите. В градовете пък ограничаването да бъде понижено до 30 км/ч в избрани сектори. Младите водачи да имат компаньон, а санкциите за нарушавания да бъдат по-високи и закрепени.

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред изслушва министъра на вътрешните работи в Народно събрание след злополуката на столичния бул. " Сливница ".

Работна група в Министерство на вътрешните работи работи, с цел да предложи разновидности за решение на казуса с пътния травматизъм. Работи се в няколко насоки, като предложенията са за изменение на Наказателния кодекс и Закона за придвижване на пътищата, сподели Иван Демерджиев.

По думите му са нужни по-комплексни ограничения, по-строги наказания за лицата, които ръководят МПС под въздействието на наркотични субстанции и алкохол и както и за тези, които отхвърлят кръвни проби.

Пълното справяне с този въпрос ще изисква по-дълъг интервал, сподели Демерджиев и даде за образец Испания, където е лишило 10 години за справяне с пътнотранспортния травматизъм.

Демерджиев съобщи, че се предлага:

- да се инкриминира отводът за осъществяване на инспекция и определяне на наркотични субстанции в кръвта. Инкриминиране за отвод за концентрацията на алкохол, като закононарушение да се смята повторният отвод.

- да се усилят наказванията за превишаване на скоростта и прекосяване на червен светофар, да се усилят наказванията за отнемане от независимост.

- препоръчаните законодателни промени, свързани със Закона за придвижване по пътищата са следните: да се регламентират в детайли стойностите на оптималната скорост за придвижване в обитаемоте места, отвън обитаемоте места и по автомагистралите. Предлага се по автомагистралите да бъде понижена оптимално разрешената скорост, а в избрани сектори в градска среда скоростта да бъде понижена от 50 на 30 км в час.

- прецизиране на разпоредбите за придвижване по пътищата, като се оферират и спомагателни правила за сигурност на пешеходците.

- въвеждане на съответни обвързване към стопаните на пътя, обвързвано с слагането на знаци и осъществяване на ремонтни действия.

- да се планува опция новите водачи да ръководят МПС с компаньон за избран интервал от време.

- предлага се смяна в размера на административните санкции като санкции и период за лишаване на удостоверението за ръководство на МПС.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/628686348828750
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР