Вътрешният министър Бойко Рашков представи резултатите от обществено обсъждане, проведено

...
Вътрешният министър Бойко Рашков представи резултатите от обществено обсъждане, проведено
Коментари Харесай

Рашков: Ясни наказания, без технически преглед при глоби и... къде са строителите на пътища

Вътрешният министър Бойко Рашков показа резултатите от публично разискване, извършено през днешния ден по отношение на концепциите за промени в Закона за придвижване по пътищата.

То се организира дружно с представители на други институции, ангажирани с казуса, асоциации, сдружения, специалисти и прочие

Рашков сподели да вземем за пример, че огромна полемика е провокирало условието в новия закон - транспортното средство да минава годишен механически обзор (ГТП), единствено в случай че притежател или ползвател не е извършител на Закона за придвижване по пътищата. Просто казано - няма да дават механически обзор, в случай че не са платени санкциите.

Рашков сподели, че се учудва на съпротивата против опцията да се събират отговорностите от наказателни постановления. И даде образец - по какъв начин по този начин не минаваш обзор, в случай че не си си платил налога.

Може инспекцията да бъде преместена елементарно от пунктовете за ГТП в данъчните служби, даде концепция още вътрешният министър.

А " с оглед снижаването на корупцията до търпими размери ", той разкри, че в законопроекта се предвижа да бъдат закрепени наказванията – да не може да се избира размер наказване " от-до ", или тип наказване... По този метод лидерът ще бъде глобен, само че с наказване, което му е ясно и е написано в съответния нормативен акт, счита той.

По мотив тежките рестрикции и краткотрайното лишаване на свидетелстото за правоупралвение той разгласи, че стремежът е да се изведат от придвижването единствено обособени водачи, които по най-груб метод нарушават разпоредбите за придвижване и съставляват същинска и действителна заплаха за останалите участници.

Затова и се планува при превишаване в обитаемо място на скоростта над 40 км/ч да сте без брошура 2 месеца, над 50 км/ч - 3 месеца, а второто да важи и отвън обитаемо място.

Рашков дефинира като провокирала " леко напрежение " концепцията да се понижи оптималната разрешена скорост от 140 на 130 км/ч.

Мнения били от „ поддържам “ до " нелепост ". Рашков обаче прочете, че от европйските служби е изразено мнение, че намаляването на пътния травматизъм е реалност даже при понижаване на допустимата скорост единствено с 1 км/ч.

" Да не намесваме и аргумента положение на пътната мрежа в нашата страна! ", сподели той.

И попита имало ли е на срещата хора от страна на строителите на пътища - Министерство на регионалното развитие или АПИ. Когато от екипа му споделиха, че е имало от АПИ, попита: а изказвали ли са се...

Той прочете статистика за това по какъв начин качеството на пътищата се отнася към травматизма:

- на автомагистрали от 1 януари до 4 април 2022 година са станали 31 тежки ПТП, с 4-ма починали и 39 ранени;

- на първокласни пътища за същия интервал - 105 тежки ПТП, със починали 22 души и ранени 138.

- на второкласни пътища - 108 тежки ПТП, с 20 убити и 175 ранени.

" Добре, Министерство на вътрешните работи прави контролна активност. Очевидно обаче има директна връзка межу качеството на пътя и ПТП с контузии. Пита се в задачата – не следва ли, не е ли обикновено в тази полемика тук да се включат и тези ведомства и организации, които имат директни отговорности, свързани със положението на пътната мрежа ", попита.

" Онези, които строят пътища, ги няма – явно те не демонстрират интерес към тези проблеми ", заключи той по отношение на отсъствието на Министерство на регионалното развитие и мълчанието на АПИ.

Според Рашков от СБА са изразили единодушие с показания законопроект, а от БЧК изрично поддържат (като натърти на това, б.р.) намаляването на скоростта.

" Някои припомниха, че нашите водачи по един метод ръководят МПС в Германия, по различен метод ги ръководят, като влязат в България ", сподели той във връзка - че на срещата му давали образци от Германия.

" Много ми се желае България и Германия - да сложим сред тях знак на тъждество! Даже, в случай че може България да е малко над....

Но положението е такова, че това не може да стане ", сподели Рашков.

Коментира и специфичните претенции на мотоциклетистите иронично поради скоростта им - че тях " мъчно ги виждаме, единствено ги чуваме ".

Любопитно е още, че с плана а промени в ЗДвП се вкарва опция за санкциониране поради междинна скорост, защото камерите на Министерство на вътрешните работи и тол системата към този момент обменят данни и не е мъчно тя да бъде изчислена.

Що се касае до санкциите, те към този момент са видни и в Национална агенция за приходите поради обвързваните системи - казусът, както е известно, е връчването на виновника.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР