Ватиканът разясни днес позицията на папа Франциск за Украйна и

...
Ватиканът разясни днес позицията на папа Франциск за Украйна и
Коментари Харесай

Ватиканът разясни какво е искал да каже папата за Дугина

Ватиканът обясни през днешния ден позицията на папа Франциск за Украйна и разкритикува " варварската война, подета от Русия " в тази страна. Това стана след изказване на папа Франциск по отношение на Даря Дугина, дъщерята на съветския идеолог Александър Дугин, която почина при бомбен атентат в Русия по-рано през месеца. Това изказване на папата обаче подразни украинската дипломация, съобщи Франс прес.

" Думите на Светия отец по този трагичен въпрос би трябвало да бъдат разчетени като един глас, който се надига в отбрана на човешкия живот и полезностите, свързани с него, а не като възприета политическа позиция ", се споделя в изказване на Светия трон.

Миналата сряда по време на общата седмична визита на папата Франциск загатна за " тази нещастна млада жена, умряла поради сложена под седалката в колата й бомба в Москва ", визирайки Даря Дугина, политоложка и щерка на ултранационалистическия мъдрец Дугин. Тя почина на 29 години, откакто бомба се взриви в колата й, до момента в който тя я шофираше, предава Българска телеграфна агенция.

Изказването на папата за Дугина обаче ядоса мощно украинските управляващи, измежду които и посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш. Той дефинира думите на Франциск като разочароващи и сподели, че не може да се приказва по един и същи метод за агресор и за жертва.

На идващия ден апостолическият нунций в Украйна беше извикан в украинското министерство на външните работи в Киев.

" Що се касае до войната в огромни мащаби, водена в Украйна и подета от Руската федерация, изявленията на Светия отец са ясни и недвусмислени за нейното наказание като морално несправедлива, неприемлива, варварска, безсмислена, отвратителна и светотатска ", се споделя в изказването на Светия трон.

В края на юли папа Франциск, който не престава да осъжда войната в Украйна, като в същото време остава отворен за дипломация с Москва, повтори желанието си да посети Украйна, само че не посочи датата за възможната си аудиенция.

В средата на септември той ще посети Казахстан за конгрес на висши религиозни представители. Очакваше се там да бъде и съветският патриарх Кирил. Но в последна сметка той няма да участва, съобщи съветската православна патриаршия пред съветската организация " РИА Новости ". Кирил е непосредствен покровител на съветския президент Владимир Путин.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР