Ватиканът отправи силно предупреждение срещу „теорията за пола“ и заяви,

...
Ватиканът отправи силно предупреждение срещу „теорията за пола“ и заяви,
Коментари Харесай

Ватиканът: Операцията за смяна на пола застрашава „уникалното достойнство“ на човек

Ватиканът насочи мощно предизвестие против „ теорията за пола “ и съобщи, че всяка интервенция за смяна на пола рискува да заплаши „ неповторимото достолепие “ на човек, в нов документ, подписан и утвърден от папа Франциск.
Озаглавена „ Dignitas Inifinita “ (Безкрайно достойнство), декларацията се концентрира върху това, което разказва като набор от закани за човешкото достолепие, в това число беднотия, смъртно наказване, война, подкрепяне на гибелта, аборт, полово принуждение и принуждение над дами.
Текстът, оповестен от службата за доктрината на Ватикана в понеделник, гласи, че опитите да се замъгли „ половата разлика сред мъжа и дамата “ би трябвало да бъдат отхвърлени. „ Оттук следва, че всяка намеса за смяна на пола, като предписание, рискува да заплаши неповторимото достолепие, което лицето е получило от момента на зачеването “, прибавя той.
Документът значително е преразглеждане на католическото обучение по тези тематики, само че не се стреми да изолира един въпрос – като аборта – само че споделя, че акцентира идентичното достолепие на всички хора, без значение от техните условия. Относно аборта, той мощно повтаря това, което папата е споделил в предишното, че „ отбраната на неродения живот е тясно обвързвана със отбраната на всяко едно човешко право “.

Снимка: БГНЕС
Документът се отнася и до сурогатното майчинство, което съгласно него „ нарушава “ както достолепието на детето, по този начин и на дамата, която „ се трансформира в просто средство, подчинено на случайната облага или предпочитание на другите “. Папа Франциск неотдавна прикани за възбрана на сурогатното майчинство.
Папата се изрече изрично против джендър идеологията в предишното, описвайки я като „ грозна “ за изтриването на това, което съгласно него са разликите сред мъжете и дамите. Последният документ на Ватикана цитира Франциск, като го разказва като форма на „ идеологическа колонизация “.
В него се показва, че теорията за пола „ има намерение да отхвърли най-голямата допустима разлика, която съществува сред живите същества: половата разлика “, която съгласно нея е „ най-красивата и най-мощната от тях “. Операцията за смяна на пола, прибавя се, би трябвало да се заобикаля, тъй като „ тялото служи като витален подтекст, в който вътрешността на душата се разпростира и демонстрира “, само че в документа се споделя, че здравната интервенция е позволена за тези с „ генитални аномалии “.
Въпреки че Франциск беше сериозен към теорията за пола, той също по този начин даде пасторска поддръжка на транссексуалните католици. Папата се срещна с група транссексуални католици от Торвайаника, южно от Рим, намира се постоянно с тях, предложения ги на обяд във Ватикана дружно с 1200 маргинализирани и бездомни хора и им даде места на първия ред на една от тези аудиенции.
Службата за доктрината на Ватикана – в този момент ръководена от непосредствен съдружник на Франциск, аржентинския кардинал Виктор Мануел Фернандес – също неотдавна позволи на транссексуални хора да работят като кръстници при кръщенета и очевидци на бракове, смяна на решение от 2015 година, когато Ватикана сподели, че транссексуалните хората не можеха да кумуват.
Не всички католици са съгласни с рецензиите на Ватикана към джендър теорията. Една католическа ЛГБТК+ група разказа документ от 2019 година от просветителната работа на Ватикана по отношение на половата еднаквост като „ нездравословен инструмент “, до момента в който дякон (член на духовенството, който може да бъде женен), татко на транссексуална щерка, изрази загрижеността си.
Последният документ на Ватикана разпознава разнообразни „ нарушавания “ на човешкото достолепие, в това число в цифровия свят, акцентирайки трендовете, при които персоналният живот на хората се разголва и „ разресва “ анонимно. „ Подобни трендове съставляват тъмната страна на цифровия напредък “, прибавя той.
Той също по този начин цитира смъртното наказване, което Франциск неведнъж е осъждал и което съгласно него „ нарушава неотменимото достолепие на всеки човек “. Папата промени католическото обучение, с цел да направи смъртното наказване „ неприемливо “, макар че това го накара да бъде подложен на критика от някои консервативни католици.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР