Ватикана ще върне на Гърция скулптури от Партенона, които са

...
Ватикана ще върне на Гърция скулптури от Партенона, които са
Коментари Харесай

Ватикана връща на Гърция скулптури от Партенона

Ватикана ще върне на Гърция статуи от Партенона, които са част от папските сбирки повече от век. По разпореждане на папа Франциск скъпите експонати на 2500 години ще бъдат предадени на Йероним Втори, архиепископ на Атина и глава на Гръцката православна черква, като жест на икуменически разговор с Римокатолическата черква, написа през днешния ден CNN.

Партенонът – храмът на богинята Атина, настойничка на града, е приключен през 5 в.пр.н.е. Целият храмов комплекс на Акропола е възобновен и уголемен по поръчка великия атински военачалник Перикъл, който кани най-хубавите скулптори на епохата Праксител и Фидий.



Източник: Profit

Смята се, че фамозните фризове на Партенона, както и статуята на Атина Палада от злато и слонова кост в храма, са дело на Фидий. Повечето от тях са пръснати по света в сбирките на огромни музеи, като Лувъра и Британския музей.

Сред скулптурите, които ще бъдат репатрирани в Атина и изложени в Музея на Акропола, е откъс от глава на кон, който е теглил колесницата на Атина от западната страна на постройката. Другите са от глава на момче и глава на космат мъж.



Източник: Ватикански музеи

Гърция неведнъж е призовавала интернационалната общественост в родината да бъдат върнати мраморите от Акропола. Сред тях са така наречен мрамори на лорд Елгин – половината от 160-метровия фриз на Партенона и една кариатида от Ерехнатийона – различен храм на Акропола, отдаден на господ Посейдон и първия атински държател Ерехтей, които през днешния ден са изложени в едноименната зала на Британския музей.



Източник: Profit

По-рано този месец гръцките медии означиха, че има прогрес в договорката след срещата на премиера Кириакос Мицотакис с крал Чарлз III.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР