Vast - базираният в Калифорния стартъп и един от най-новите

...
Vast - базираният в Калифорния стартъп и един от най-новите
Коментари Харесай

SpaceX и Vast се готвят да изстрелят първата частна космическа станция

Vast - основаният в Калифорния стартъп и един от най-новите участници в света на частните галактически полети, възнамерява да употребява ракета на SpaceX, с цел да изстреля първата комерсиална галактическа станция в света, оповестява CNN.

Към момента не е ясно какъв брой ще коства съглашението, оповестено от Vast, а управлението на компанията отхвърли да разяснява тематиката пред CNN.

Джед Маккалеб, създател и основен изпълнителен шеф на Vast, който преди този момент направи положение в бизнеса с криптовалути, съобщи, че компанията е " разчувствана да се впусне в това пътешестване за изстрелване на първата в света комерсиална галактическа станция Haven-1 и нейния първи екипаж Vast-1 ".

Маккалеб ще влага 300 млн. $ от личните си активи в това начинание и не възнамерява да търси външни вложения за Vast, до момента в който компанията не построи препоръчаната галактическа станция и не генерира доходи. 

Vast  се стреми към дата на изстрелване още през август 2025 година

Разработването на галактическа станция обаче е извънредно комплицирано начинание, изискващо продължителни проби и основни технологии.

Маккалеб съобщи, че Vast ще има преимущество, тъй като може да употребява към този момент създадените системи на галактическия транспортен съд Dragon на SpaceX, който компанията възнамерява да употребява за транспорт на пасажери до своята галактическа станция.

Vast ще оборудва своята станция Haven-1 с нужните консумативи - като О2 и други материали за поддържане на живота на пасажерите на борда, само че на компанията няма да се постанова да създава система от нулата, изясни Маккалеб пред CNN.

Други компании - някои от които с поддръжката на НАСА, също работят по частни галактически станции.

НАСА, дружно със своите световни сътрудници, се стреми да ги употребява, с цел да размени остаряващата Международна галактическа станция, която от 2000 година насам е непрестанно обитаема в ниска околоземна орбита, добавя CNN.

Президентската администрация на Байдън-Харис и публични представители на Канада, Япония и страните участнички в Европейската галактическа организация позволиха МКС да продължи да действа до 2030 година Но другият основен сътрудник в Международната галактическа станция - Русия, съобщи, че ще подсигурява присъединяване си до 2028 година

Не е ясно каква част от 300-те милиона $ на Маккалеб за плана Haven-1 ще отиде за услугите по изстрелването на SpaceX. И двете компании не разясняват тематиката пред медиите.

" Екипът на Dragon и управлението на SpaceX в действителност желаят да изградят галактическа станция, основана на Falcon 9 ", съобщи Макс Хаот, президент на Vast. Той ръководеше аерокосмическата компания Launcher, преди да бъде добита от Vast през февруари.

След като галактическият транспортен съд бъде изпратен в орбита, SpaceX ще обезпечи образование на четирима членове на към момента неназования екипаж за задача, наречена Vast-1.

Първоначално Haven-1 ще да работи независимо, като се движи свободно в околоземна орбита. По-късно компанията възнамерява да прикрепи галактическия транспортен съд като модул към по-голяма галактическа станция.

Крайната цел на Vast е да сътвори солидна орбитална галактическа станция с изкуствена гравитация, която би могла да бъде изстреляна на борда на SpaceX Starship – ракетата, която към момента е в стадий на разработка, откакто се взриви във въздуха по време на първия тестов полет през април, напомня CNN.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР