Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските

...
Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските
Коментари Харесай

Проф. Васил Проданов: Русия се готви за случващото се от 2014-а, от санкциите сега спечели милиарди

Васил Проданов е член-кореспондент на Българска академия на науките, професор, лекар на философските науки. Дългогодишен шеф на Института за метафизичен проучвания към Българска академия на науките. В момента е учител в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни изявления в България, Съединени американски щати, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и доста други страни. Директор на Тракийския теоретичен институт.
Текстът му с автентично заглавие „ Войната в Украйна, новата желязна завеса, бъдещето на Русия и света “ е оповестен в клуб „ 24 май “.

Проф. Васил Проданов

Това, което следим сега в света е в доста връзки противоположното, а в други същото на станалото преди към половин век, когато започнаха да се ускоряват връзките сред Съюз на съветските социалистически републики, Източна Европа и Запада, което в последна сметка бе причина за раздробяване на руския модел на държавен социализъм. Берлинската стена и желязната завеса сред Съюз на съветските социалистически републики и западния капитализъм започнаха да отслабват с политиката на „ размразяването “ и изключително с „ новата източна политика “ на Германия за възстановяване на връзките с Русия след петролните рецесии и стагфлацията на Запад през 1970-те години.
Това бе времето, когато капитализмът сложи началото на излизане от спешните процеси посредством ориентиране към световните пазари и неолибералната глобализация. Глобализираха се и американските идеологически апарати – холивудското кино, телевизионните канали, финансираните от Сорос и американското държавно управление неправителствени организации като главен инструмент за американско идеологическо въздействие по света. Съединени американски щати използваха глобализацията и господството си на международните финансови пазари, с цел да постановат с политиката на стопански наказания своята воля върху най-различни страни.

Тогава Съюз на съветските социалистически републики построи тръбопроводите за експорт на нефт и газ за Германия, с което стартира да получава западна валута, значима за стопанската система му. Това обаче го направи по-силно подвластен от Запада и когато стартира по този начин нар. „ втора студена война “ по времето на Рейгън през 1980-те години, американците се договориха със Саудитска Арабия за внезапно понижаване на цените на нефта, с което удариха освен руската, само че и българската стопанска система, която преработваше руския нефт и го изнасяше против валута. Това бе значима причина за стопански спешни проблеми в руското пространство, довели до горбачовската перестройка и разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Сега обаче се намираме в интервал на нова рецесия на капитализма и противоположните трендове на деглобализация. През последните години имаме разпад на световните вериги за доставки. Съединени американски щати започнаха нова студена война с „ фабриката на света “ Китай и на мястото на офшоризацията – износа на производството от развитите страни в останалия свят, стартира да се постанова политика на завръщане на производството на огромните компании в своите страни или покрай тях в прилежащи страни. Вървят с цялостна мощ хибридни, софтуерни, осведомителни, търговски, финансови войни.

В тази обстановка двете съществени страни – Китай и Русия, против които се водят тези войни през последните години, трансформираха своята политика, с цел да понижат уязвимостта си от глобализирания американски капитал и другите форми на интервенция на Съединени американски щати във вътрешния им живот. Рязко ускориха ролята на производството на стратегически технологии и на основни сфери на производството. В разнообразни форми постановиха концепциите за повишение на суверенитета и понижаване на уязвимостта си от западни наказания и капитал. Засилен бе суверенитетът в областта на културата и въздействието върху всеобщото схващане. Финансираните от Съединени американски щати неолиберални идеологически и диверсионни апарати във версията на неправителствени организации бяха окачествени като „ непознати сътрудници “ в Русия и тяхната роля внезапно понижа.

Подобни трендове се появиха и на Запад. Не какъв да е, а един от главните някогашни международни хегемони Англия, чийто водач Тачър стартира неолибералната глобализация, изиска да бъде по-суверенна и самостоятелна от външни въздействия и нанесе мощен удар върху европейската интеграция посредством Брекзит. В Съединени американски щати започнаха да строят гигантската стена на границата с Мексико, с цел да спрат мигрантите, в които виждаха външна заплаха. Решиха да лимитират непознатото въздействие и преди всичко това на Китай, атакувайки институтите „ Конфуций “ като „ непознат сътрудник “ и те един след различен започнаха да приключват своята активност в Америка. А в Европа през днешния ден към този момент има към този момент построени повече „ Берлински “ стени и огради в сравнение с по времето на Берлинската стена. Военните дейности в Украйна и вълната от наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз сега внезапно ускоряват тези процеси.

От началото на военната интервенция в Украйна ежедневно се афишират нови и нови наказания, разкъсващи връзките на Запада с Русия. Американски, английски и други западни компании напущат Руската федерация (РФ). Съединени американски щати се отхвърлят да купуват съветски газ и нефт. В резултат на икономическата война против Русия съветската рубла внезапно намали своята стойност по отношение на западните валути. В медиите като част от сегашната осведомителна война вървят апокалиптични сюжети за това, че глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз против Русия ще срутят съветската стопанска система.

Пренебрегва се обаче фактът, че Русия е очаквала това и се е готвила за тази обстановка още от 2014 година, когато стартира миналата вълна от наказания против нея. Те несъмнено ще имат своите следствия, само че когато се правят оценка би трябвало да се имат поради, че заради взаимосвързаността на международната стопанска система, акцията от наказания против РФ ще удари и Запада, който е доста по-малко квалифициран за тях, в сравнение с е Русия.

А Русия от дълго време се готви за тях, тъй като натрупа значително отрицателен опит от това, че по времето на Елцин възприе посредством „ шокова терапия “ неолибералната американизирана глобализация. В нея от дълго време бе въведена концепцията за суверенната народна власт и независимостта от световния капитал и световния хегемон, които постановат в огромна част от останалия свят официално народна власт, а действително компрадорски политически режими, които обслужват ползите на световния капитал и международния хегемон. Концепцията за суверенитет стартира да се постанова интензивно и в областта на стопанската система след глобите от 2014 година насам, когато бе сложена задачата за понижаване на външната взаимозависимост, посредством която да се постановат непознати ползи. За тази цел Русия минимизира своя външен дълг. В продължение на осем години до момента тя интензивно организираше политика на заменяне на всички значими за страната вносни артикули със лично произвеждане – по този начин нар. политика на „ импортозамещения “. Това заменяне бе планувано и във финансовата сфера, и когато Съединени американски щати и Европейски Съюз взеха решение да я ударят спирайки действието на системата за банкови тразакции SWIFT, Русия към този момент бе готова и създала своя опция – Cиcтeмaтa зa пpexвъpлянe нa финaнcoви cъoбщeния нa Бaнĸaтa нa Pycия (ЅРFЅ). Нейното начало бе сложено по време на предходните наказания през 2014 година, а през 2017 година влезе в деяние, можейки да предава тpaнзaкции във вcяĸa вaлyтa. На западните вложители в този момент бе предложено да употребяват тази система.

Русия се освободи от множеството от американските доларови облигации и понижи внезапно доларовите запаси в своите банки, които паднаха от 43% през 2014 година на 16% в този момент. Замести ги със злато и юани. Русия е третият максимален производител на злато в света и в този момент в допълнение печели от това, защото цената на златото в условия на инфлация ускорено нараства. Затова златото е към този момент над 20% от запасите на централната банка на Русия, а китайските юани са 13%, което също понижава резултата от американските наказания и може през идващите години да докара до нечовечен удар върху $ като международна валута.

Както и Китай, Русия разви своя екосистема на цифров суверенитет. В нейното цифрово пространство преобладават лични компании, а Facebook и Туитър сега даже са блокирани. 73% от руснаците употребяват съветската обществена мрежа ВКонтакте. Роскосмос спря подготовката за изстрелването на спътници на английската One Web. Спря и доставката на ракетни мотори за Съединени американски щати и нейният началник Рогозин посъветва саркастично американците да „ употребяват летящи метли като баба Яга “. В момента съветският бизнес всеобщо минава към свои съветски облачни услуги.

Нефтът и газът са главен мотор на актуалния свят. Всекидневно единствено нефтът, употребен в света през днешния ден е към 100 милиона барела. В Русия използваха глобите, довели за няколко дни до внезапно рухване на цената на съветската рубла по отношение на $ и завоюваха милиарди, като изкупиха за жълти стотинки дяловете на западните компании в Газпром и останалата част от нефтодобиващия бранш. Същевременно цените на газа, нефта, редица метали, на които Русия е огромен експортьор, както и на зърното, скочиха рекордно и това й ще носи ускорено увеличаващи се доходи, давайки й спомагателни благоприятни условия да се оправи с жестоките наказания извън.

Германски специалисти приказват, че светът е жертван на апетит без съветската пшеница. Голяма част от международния пазар на метали, обвързван с производството на акумулатори, батерии, даже чипове е подвластен от Русия и глобите против нея му се отразяват мощно отрицателно. Русия създава към една четвърт от азотните торове в света и тяхното прекъсване или промени в цените ще имат мощно влияние върху земеделското произвеждане в целия свят. Западът заплашва, че ще понижи доставките на въглеводороди от Русия, което обаче ще има пагубен резултат върху европейските стопански системи.

Около 40% от газа и 30% от петрола в Европейски Съюз в този момент идват от Русия и значително време ще бъде нужно, с цел да може да се понижи тази взаимозависимост в Европа без това да провокира тежка рецесия в нея. А в случай че се опита да направи това, то следва да знае, че Русия се готви за подобен удар и ще се преориентира към евентуално доста по-големия енергиен пазар на Азия. Тя има подписан 30-годишен контракт за газови доставки за Китай през газопровода „ Силата на Сибир “ и към 30% от съветския нефт и газ към този момент се продават на Китай. При това става дума освен за Китай. Докато Съединени американски щати постановяваха ограничавания за износа на на Русия, тя подписа огромна договорка с Пакистан за експорт на природен газ и пшеница. Да не приказваме за ускорено растящата индийска стопанска система, които и в този момент внася три четвърти от своя нефт от чужбина.

На интернационалните кредитори от страните, въвели наказания против Русия, съветското държавно управление взе решение да се заплаща в рубли по сметки в съветски банки по формалния курс на съветската национална банка. Това лимитира отлива на капитали от страната.

Беше наречено от анализаторите „ финансова нуклеарна бомба “, която ще ликвидира към 460 милиарда дол. в балансите на западните банки и провокира каскада от сривове и банкрути. Тъй като България е измежду участниците в глобите против Русия, дружно с останалите страни в Европейски Съюз, това води до обстановка, при която български компании, чийто оборот в огромна степен зависи от търговията с Русия, са застрашени от банкрут.

Западните колоси Vіѕа и Маѕtеrсаrd се причислиха към глобите и стопираха действието на своите банкови карти в Русия, която незабавно реагира като разгласи, че ще ги замести с карти, употребяващи ĸитaйcĸaтa cиcтeмa UnіоnРау. Същевремено в Русия към този момент работи съветската разплащателна система „ Мир “ и над една трета от всички транзакции в последните месеци на 2021 година са се правили посредством нея.

Активите на съветските милиардери в чужбина ще пострадат, само че с това ще падне внезапно и тяхното въздействие в Русия и ще се увеличи ролята на страната. Паралелно се ускоряват ограниченията против корупцията и нараства ролята на страната по посока на съветски вид на модела на Китай, за което от дълго време пледира в Русия дългогодишният консултант на Путин акад. Сергей Глазев.

Руските олигарси ще бъдат смачкани благодарение на Запада, който конфискува техните благосъстояния и тяхната роля ще бъде минимизирана, по този начин както е минимизирана политическата роля на огромните притежатели на капитал в Китай. Руските либерали, които преобладават в съветската стопанска система през последните три десетилетия, ще бъдат избутани настрана, за сметка на различен модел на развиване, обвързван с дейната роля на страната, засиления суверенитет и обединяване на нацията.

Разкъсването на връзките с Европейски Съюз, изключително в енергийната сфера върви редом с преориентиране на съветската стопанска система към различната на Запада половина на човечеството – Китай, Индия, Пакистан, Иран. Това е обвързвано с преместването на геополитическата и геоикономическа мощност от Запада към Азия. Китай към този момент е най-големият търговски сътрудник на Русия и бързо усилва вносът от РФ. Пекин утвърди вноса на съветска пшеница единствено часове преди експлоадирането на военните дейности в Украйна.

Китай развива своята лична CIPS система като опция на SWIFT. Освен това благодарение на нови технологии като блокчейн и криптовалутите се оферират способи за пренасяне на заплащания без потребление на долари или SWIFT. Не единствено Русия, само че и Китай може да се насочат към различни способи на финансиране.

Всичко това ще ускори трендовете от последните години, показали се преди този момент в Брекзит и политиките на градеж на стени сред страните, на софтуерни, стопански, кибервойни, осведомителни войни, придобили неочакввана мощ по времето на президенстването на Доналд Тръмп. Америка е с рекорден търговски недостиг и фискален дълг, американскто общество е мощно поляризирано, а в интернационалните ранглисти на демократичната народна власт режимът в Съединени американски щати е характеризиран като „ дефектна народна власт “.

Всичко това е обвързвано с наклонност, която не какъв да е, а Франсис Фукуяма характеризира като „ завършек на американската надмощие “. „ Пикът на американската надмощие – написа той – продължи по-малко от 20 години – от рухването на Берлинската стена през 1989 година до финансовата рецесия през 2007-2009 г…..Сега светът се завръща към привичното си положение на многополярност и Китай, Русия, Индия, Европа и други центрове набират мощ на мястото на Америка. Съединени американски щати надали ще си върнат предходния статус на хегемон – и не би трябвало да се стремят към това. “

Новата студена война и „ горещата “ война в Украйна са причина за нови стоманени пердета и разделянето на света на огромни геополитически сили, които се конкурират и са в конфликт между тях. Различни нови рецесии и увеличаващи измерения на сигурността в един все по-ускорено изменящ се и носещ непредвидени събития все по-сложен свят ще ускоряват ролята на страните като поръчител за сигурността. В последна сметка един от значимите резултати от ставащото в Украйна ще бъде усилване на разделянето сред Изтока и Запада, нова рецесия на глобализирания неолиберален капитализъм, в допълнение пренасяне на международната стопанска система и геополитика към Азия, разбъркване на силите в световната геополитика и геоикономика, напредък на концепциите за националния суверенитет против външната зависимост.

Неолибералният капитализм от последните десетилетия на световна надмощие на Съединени американски щати си отива. Дано в тази обстановка компрадорските български политически елити не вкарат България следващата национална злополука.

Източник: 24may.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР