Васил ЛазаровБиблейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания,

...
Васил ЛазаровБиблейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания,
Коментари Харесай

Предизвестена ли е войната в Украйна - пророчеството на Езекиил: ,,Гог от земите на Магог”

Васил Лазаров

Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и футурологията - астрология, зодии, врачки, хиромантия, хороскопи, спиритизъм, екстрасенси, Нострадамус, Ванга и така нататък Една трета от Свещеното Писание има оракулски темперамент, а изпълнените до в този момент към 2300 предсказания са гаранция, че ще се изпълнят и всички останали. Всички тези пророчества са обгърнати в тайнството на мистицизма. За разлика от библейските трактатити, те са ни дадени, с цел да ги усещаме и да им се любуваме. Те по-скоро наподобяват на цветни картини и не са предопределени за прецизен логичен разбор когато към момента не са се сбъднали. Всеки опит на тълкувание на несбъднати пророчества води до заплаха от разводняване на тези изображения. От друга страна всяко знамение е написано, с цел да се разкрие истината, а не да я замъгли. Както знаем всяко търсене на истината е път към Бога. Вървейки по него, тълкувателят мисли за пророчеството това, което му подсказва неговия дух. Поради това е напълно несвоевременно тълкувателите да употребяват думи като,,очевидно” или,,ясно”, с цел да не се подразнят хората, отстояващи друго мнение.

Преди хилядолетия посредством сън, глас или видения на книжника Езекиил е обявено знамение за едно далечно събитие. В Светото Писание то е наречено

,,Гог от земите на Магог”

Векове наред това знамение е изглеждало много тайнствено, неразбираемо и мъчно за схващане, поради което евреите са забранили тези текстове да се четат пред хора под тридесет години, с цел да не би сложното им осмисляне да породи предрешение към вярата. В наши дни, когато най-вероятно е сложено началото на сбъдването му, е по-лесно да проследим извиращите потоци от бездънните води на Светилището, с цел да разплетем възлите, разшифроваме мъчно понятните пасажи и да дадем приемливи тълкувания с езика на днешния ден.

Какво допуска, че пророчеството ще се сбъдне в наши дни?

В книгата на Езекиил има няколко пророчества. В глава 37 се предсказва, че Господ ще събере Израилевия дом и ще ги върне в личната им земя. Тази част от Светото Писание се разказва целият поврат в ориста на Израел, почнал с Ционисткия конгрес 1897-ма година, Балфурската декларация – 1917-та година, основаването на страната Израел и шестдневната война – 1967-ма година. Виждаме по какъв начин нишката на библейските предсказания минава от 19-ти в 20-ти век и напълно разумно в идната глава от книгата (38-ма) да се отнася за библейско събитие от 21-ви век, каквото е Гог от земята Магог. Така подредени предсказанията се зацепват с хода на времето по години като зъбците на цип. Събитията, разказани от Езекиил би трябвало да се осъществен преди появяването на Антихриста – в детайли разказано в,,Откровението (предсказанието) на Йоан”. Освен това, всичките глави от книгата на Езекиил се отнасят за,,последните години”. В пророчеството за Гог от земите на Магог на две места (38:8 и 38:16) е посочено, че времето през което то ще се сбъдне e точно,,последните години”.

Защо под Магог би трябвало да се схваща Руската фадарация, а под Гог неговия,,княз”?

Критичните тълкуватели са вложили огромно старание да изяснят кои тъкмо са Гог и Магог. Още преди двеста и петдесет години, изтъкнатият интерпретатор Матю Хенри изготвя указател в интерес на студентите, учещи Библията и в него споделя:,,Магог се намира най-после на света – в Скития, Татария и Русия. Според писанията на еврейския историк Йосиф Флавий потомците на Магог са живели на север от Черно море. Същият предсказва, че те ще образуват мощен блок в края на дните. Тези изказвания се споделят от редица тълкуватели и откриватели – и в далечното минало и през днешния ден, които се базират на следните причини: В пророчеството на Езекиил се загатва (38:2), че Гог е от земята Магог и княз на Рош, Мешех и Тувал. Магог значи,,разширяване, разгръщане на семейството”, което съответствува с голямото разпростиране на източните нации. Рош е първичното название на народа, който по-късно става Ройсен, а по-късно Русия. В православния превод на Библията се загатва за Мешех, само че в други преводи е наречено Мосох, което значи,,придобивка, завоевание”. Най-вероятно оттова е произлязло името на Москва. Мосок, както Рош и Тувал са синове на Ефет и внуци на Ной. От тези трима братя произлизат славянските нации. Тувал значи,,ковач на оръжие” и оттова евентуално идва името на Тоболск – родния град на Распутин, намиращ се в Сибир. Не инцидентно Русия се подрежда измежду народите, които са първенци в производството на оръжие.
В стих (38: 15) от пророчеството се загатва, че нападението ще пристигна от,,голямо сборище”, идващо от северните лимити, което също ни е от изгода в нашето проучване.
Сред редиците на нашествениците ще има перси, етиопци и ливийци (38:5). Най-вероятно потомци на тези нации обитават днешна Сирия и Ливан и Иран. Както знаем наемници от тези страни вземат участие в сраженията на страната на Русия.
Като съдружници на,,голямото сборище” още са посочени Гомера и Тогарма. Гомера е основоположник на галските нации. Полковете на тези представители евентуално са от областите, в които забележителен приток на галска кръв се е влела в Русия.
От Тогарма произлизат турските племена. Турция се намира много по на юг, а в Писанието категорично е посочено, че полковете на тези участници идва от север. Предполагам, че това са наследници на тогавашните турски племена и най-много селджушките турци, чийто потомци са се разселили из териториите на днешна Русия.
Така нареченото,,голямо сборище” евентуално е създавало неправилното усещане в предишното, че ще бъде коалиция или блок от няколко страни, само че може тези участници да са представители на нации, които са в рамките на една федерация.

Повечето тълкуватели считат, че пророчеството на Езекиил се отнася за нахлуване над Израел

По-дълбоко прозрение в Светото Писание демонстрира някои несъответствия сред нападнатия народ от пророчеството на Езекиил и облика на днешната страна Израел. В текста на пророчеството се загатва, че събраната армия ще се,,повдигне срещу неоградената земя, ще иде срещу спокойните, живеещи нехайно, без стени, и няма у тях ни затворки, ни врата”. Очевидно е, че Израел не дава отговор на тези характерности. От десетилетия тази страна не живее умерено и нехайно.,,Стените” в днешни времена най-вероятно е знак на противовъздушната защита на дадена страна, която стопира още във въздуха вражеските ракети. Едва ли има друга страна, която по-успешно може да отбрани териториите си както Израел. В последното нахлуване, осъществено от Хамас, израелският противовъздушен щит съумя да прихване съвсем всичките над 100 ракети и пропусна едвам две или три от тях, макар че те бяха изстреляни съвсем по едно и също време. И най-важното противоречие е обвързвано с събитието, че Израел е нуклеарна страна и при застрашаване на нейната сигурност, тя ще е принудена да се отбрани, като използва нуклеарно оръжие. Би могло да се одобри, че ключалките са ядроното въоръжение, което,,заключва” подбудите на всяка неприятелска страна да предприеме нахлуване.
Украйна дава отговор много по-точно на изложеното изложение. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, тя непринудено се отхвърли да има нуклеарно оръжие. Украйна имаше толкоз рехава противовъздушна защита, че тя бе съвсем изцяло унищожена още в първите часове на войната. Това е доказателство за,,безгрижно живеене” - украинците не са кроели несгоди към прилежащите нации, тъй като и сами не са се страхували и допускали, че съседите им ще тръгнат да им вредят.
Докато поданиците на Израел са по-монолитна общественост, в етнически аспект Украйна се препокрива по-плътно с облика на,,народа, събран всред народите” ( 38:12). В Украйна съществуват разнообразни етнически общности, състоящи се от украинци, руснаци, румънци, белоруси, кримски татари, българи, унгарци, поляци, евреи и арменци. Приблизително 77, 5% от популацията на Украйна се разпознава като етнически украинци. Нека да разгледаме поколенческия профил на тази преобладаваща етническа група, като проследим един миграционен развой, отнасящ се за една не дребна част от еврейския народ. Според някои историци /А. Н. Поляк, А. Кьостлер и други от 6-ти до 10 век хазарите основават собствен хаганат, който приема за своя вяра юдаизма или по-точно нейна деноминация, наречена,,талмудизъм”. Влиятелният еврейски държавник Бенджамин Харисън Фридман, застъпващ мнението на Артур Кьостлер от книгата му „ Тринадесетото племе “, твърди че източноевропейските евреи ашкенази имат хазарски генезис. Според Фридман източноевропейските евреи, които образуват 92 % от международното население, от този народ и които назовават себе си евреи, са в действителност хазари, племе, което преди епохи е живеело надълбоко в Азия. Друг откривател Еран Елхайк, чиновник в Института по генетична медицина към университета Джон Хопкинс в Съединените щати, разгласява през 2012 година дешифриране на генома на европейските евреи " ашкенази ". В своя теоретичен труд той изяснява, че този геном е мозайка от гени на турци, кавказки нации, славянски и други нации. Това проучване удостоверява по-ранните мнения на доста други, най-много съветски създатели, че източноевропейските евреи произлизат от нации, населявали Кавказ при започване на ерата на Христа. Според Еран Елхайк тези племена са били езически, само че с времето одобряват юдаизма (през VIII век сл. Хр.) Това приемане на юдаизма се изяснява с разселването на евреите. Една част от народа на Израил, наричани планински евреи (,,юхури” и,,тати”), заради нетолерантността на Халифата на Абасидите към тях, са потърсили протекция от владетелите на Хазарския хаганат. Протеклият след това развой на юдеизиране на хазарите демонстрира, че планинските евреи освен са се слели с този народ, само че са се утвърдили като техни духовни водачи. Това неизбежно се е отразило на народопсихологията, нравите и мисленето на цялата многонационална примес, с цел да бъде припозната за своя от Покровителя на Израилевия народ. По това време хазарите към този момент владеят по-голямата част от полуостров Крим. Около 830 година избухва протест в хаганата. В резултат на това три от племената се отделят от Хазария и се съюзяват с маджарите, като се заселват в региона наречена Етелкьоз, сред Карпатите и р. Днепър, намираща се в днешните земи на Украйна. Предполагам, че тези изказвания не се одобряват като прекомерно антисемистки, тъй като през 2014 година еврейските медии започнаха да разгласяват публикации и да излъчват излъчвания с общото обръщение, „ че преди завладяването на Крим от Руската империя, Украйна е била евентуална еврейска страна “ На по-късен стадий от развиването си тогавашните хазари са приели християнството. В подобен случай би могло да се твърди, че една огромна част от украинците са по този начин наречените

криптоевреи – евреи, приели християнската религия

Навярно тази еволюция от изначалното към новозаветното допуска задоволително исторически обусловена принадлежност на украинския народ и предците му към религиозна група, която би могла да се припознае от Бога за,,народ на Израилевите планини”. Самият президент на Украйна има еврейски генезис. Украйна е единствената в света с изключение на Израел, чиито президент и министър-председател са евреи, написа преди три години Кнаан Липшиц във в. " Таймс ъв Израел ".

След като уточнихме някои детайлности, свързани със израилевия народ, дано да разтълкуваме понятието,,планина”. То не би трябвало да се приема безусловно, а както в многото други тълкувания, като,,висоти”- в тази ситуация народ, предопределен да дава отговор на високи упования и съдбоносен да бъде под попечителството на Абсолюта. Това настойничество има напълно друго значение от безусловна гаранция за щастливо съществувание. Всеки, който е под крилото на Бога е по-безмилостно разобличаван откъм прегрешенията си и доста по-сурово наказван.
,,Избавена от меч” би могло да значи, че наскоро тази страна е минала през някакво приключение, което я е изтощило и едва–що посъбрала сили, още веднъж e връхлетяна от война. Очевидна е приликата с Украйна, която преди 7-8 години претърпя отделяне на част от териториите си, като това събитие беше съпроводено с военни дейности и опустошения.

Нашествието е поради плячка

Гог от земите на Магог подхваща това настъпление, тъй като му е хрумнало, че ще се облагодетелства. Намисляйки този проект, врагът целял да се обогати и да завладее благосъстоянията й. Съгласно пророчеството, Господ Бог се обръща към Гог с думите:,,В оня ден ще ти дойдат на сърцето мисли, и ти ще замислиш зло дружество (38: 10) и ще кажеш:,,аз ще се подигна срещу неоградената земя, ще ида срещу спокойните (38:11)”,,,за да грабиш и да набереш плячка, да туриш ръка върху изново заселените отломки и върху народа, определен сред народите, който се занимава със стопанство и търговия, който живее на пъпа на земята.(38:12).

Ако създадем информация ще установим, че Украйна е богата на естествени запаси. Открай време е известна още като „ житницата на Европа “ В днешни дни тя е измежду най-големите експортьори на жито в света. Една трета от най-плодородния чернозем се намира точно в Украйна, а обработваемата повърхност, с която разполага страната, възлиза на една четвърт от всички обработваеми площи в Европейски Съюз. Храните са на втора позиция в експортната листа на Украйна – след желязото и стоманата. Тя е голяма страна, която разполага с доста естествени благосъстояния: желязна руда, графит, исполин, никел, редки метали. Под почвата се крият още огромни и неразработени залежи на шистов газ. На територията й се намират огромни рудни и въглищни басейни. В четири области на страната има находищата на природен газ и петрол. В Донецкия басейн се намира Никотовското находище на живак. В страната има залежи на титанови руди, боксити, алунити, каолин, залежи на калиеви соли, многочислени залежи на нерудни потребни изкопаеми – гранит, габро, лабрадорит флюсови варовици, динасови кварцити, мрамор, графит, креда, стъклени и формовъчни пясъци и други Украйна се подрежда на едно от челните места в света по произвеждане на амоняк и по произвеждане на магнезий.

Украйна се намира в най-отдалечения завършек на Европа, само че в случай че се абстрахираме от условното разделяне на земната суша на континенти, ще установим, че тази страна се намира в действителност в средата на земната суша. Времето, през което е живял Езекиил е надалеч преди великите географски открития и на процедура светът в визиите на тогавашния човек се е простирал в днешните земи на Европа, Азия и северните краища на Африка. По тази визия за света в действителност Украйна се намира,,на пъпа на земята”.

По време на цялата война,,народа, събран всред народите” ще бъде под Божа протекция

Предрича се, че успеха ще бъде за определения народ. От текста на пророчеството се вижда, че на Езекиил е заповядано да пророкува срещу Гог и да му каже, че Господ е срещу него посредством словата:,, кажи така приказва Господ Бог: ето, Аз съм срещу тебе, Гоге, княже на Рош, Мешек и Тувал.” (38:3)
Чрез този стих от пророчеството се обяснява, че в действителност конфликтът е сред Бог и Гог.
Хората са склонни да одобряват, че в обещано събитие и събитие има Божи пръст, когато се появяват явления, парадокси, паранормални неща и когато събитията не следват своята разумна поредност. Изброеното може да се заключи с една дума – знамение, а всички чудеса са дело на свръхчовешка мощ.
Всички военни експерти, разузнавания, специфични служби по света имаха вяра, че Украйна ще падне след седемдесет и два часа от началото на пълномащабното настъпление. В първите часове на войната американският президент Байдън предложи леговище на Володомир Зеленски. Няма подозрение, че това предложение е вследствие на в детайли проучена и подробно оценена информация от най-способните служби в света. Едва ли някой е очаквал, че събитията ще се развият по този начин, че да трансформират фундаментално визиите за хода на този конфликт и даже за прогнозите какъв ще му е края. Ако можеше някой да каже на държавните глави, че войната ще се проточи с месеци, всеки един от тях щеше да каже:,, Трябва да стане някакво чудо”. Виждаме, че чудото е налице. Вече шестдесети ден Украйна не е паднала и с всеки минал ден военната й мощност пораства. Ако Господ беше на страната на Русия, чудото щеше да е с противоположен знак. Вместо за седемдесет и два часа, Украйна щеше да е покорена много по бързо.

В стих 38:17 сe напомнят предходни пророчества, от предходни пророци. В предсказанието си Мойсей е приказвал за отмъщение (второзак. 32:43), а също Давид (Пс 9:15), Исайа (Ис. 27:1) и Йоил (Йоил 3:1). Помощта на Всемогъщия можем да си я представим от друго древен събитие, когато Давид побеждава великана Голиат. Заслугата на Давид се състои в това, че е хвърлил камъка. Останалото е осъществено от Бога – той е придал в допълнение ускоряване, той е знаел къде се намира най-уязвимото място на Голиат, Той е насочил камъка тъкмо в задачата. По същата прилика Всемогъщият оказва помощ на украинците. Последните изстрелват патрони, снаряди и ръкети няколко пъти по-малко от тези на нашественика, само че със доста по-голяма акуратност. Най-ярък образец е потапянето на броненосеца,,Москва”. Тази плаваща цитадела беше оборудвана с такива противовъздушни модерни оръжия, с цел да обезпечи чадър за целия собствен черноморски флот. Кой можеше да допусна, че крайцер от такова потомство и мащаб няма да опази себе си от украинска ракета (според украиците) или пък, че тъкмо в този ден от десетилетната му история, ще възникне инцидентен пожар (според руснаците), който да го потопи?

Друго, което няма по какъв начин да не се забележи в тази война е необикновеният брой на убитите и ранени високопоставени съветски командири на сухопътни и морски армейски елементи. Тези загуби са безподобни спрямо всяка друга война.
Модерните дарвинисти биха нарекли посочените обстоятелства чиста случайност, само че истината е, че няма нищо инцидентно, а всичко протичащо се е по Божията воля.
По-нататък в пророчеството се указва по какъв начин Господ ще помогне на,,избрания народ”:,, И по всички мои планини ще повикам меч срещу Гог”. Както към този момент означих под планина се схваща висота, а в тази ситуация става въпрос за страни и общности, които са на високо икономическо и софтуерно равнище. Това са деветнадесет страни, измежду които Съединени американски щати, страните от Европейски Съюз, Канада, Австралия, Турция и Япония. Меч символизира оръжие, само че освен в дословния смисъл, само че и вземането на някои решения, които биха нанесли вреди на стопанската система и стандарта на живота в страната завоевател. Тъй като бойната мощност на една страна е функционалност на стопанската система, това неизбежно ще докара до загуби както на едното, по този начин и на другото. В посоченият откъс Господ назовава тези планини,,мои” и това е обяснимо. Всичко на този свят е негово – всички предмети, движимости, парцели и предприятия са единствено краткотрайно владеене на който и да е.

В пророчеството на Езекиил се предсказва недвусмисленото провалянето на Гог и Магог. Сблъсъкът е разказан като страховито събитие, от което,, ще се разтреперят морски риби и небесни птици, и полски зверове и всичко, що се влече, що пълзи по земята, и всички люде, що са по лицето на земята” (38:20). От този стих e видно, че описаното подхожда на днешните борби, които се водят по въздух, суша и море. Във втората му част не е пропуснато да се спомене, че хората от всички краища на света ще проследят с терзание развиването на спора. Ето че стигаме до една от главните аргументи, заради която Бог оповестява на пророците какво предтои да се случи – да не се тревожат и опасяват вярващите. Когато краят на събитието е предизвестено, ние следим развиването, само че знаейки каква ще е развръзката, го одобряваме по-спокойно, тъй като знаем, че всичко е под Негов надзор.
Нека да не пропуснем по-важната причина за появяването на пророчествата. Тяхната цел не е с цел да се спекулира с тях, нито да задоволява нашето любознание. Чрез пророчествата хората усещат вълнуващото и директно наличие на живия Бог.

Възможно е предсказанието на Езекиил да не се отнася за войната в Украйна

На този стадий от развиването на бойните дейности от в Украйна се налице не малко условия на препокритието на събитие и знамение. Наред с това пораждат няколко въпроса, които подклаждат подозрение. Един от тях е обвързван с натрапчивото чувство, че популацията на Украйна не е почтено за класификацията,,Израилев народ”. По горе обширно разгледахме връзката на юдаизма с националната индентичност на украинците, като уточнихме, че не е толкоз значимо потомците на Израил да се дефинират като притежатели на неговите гени, колкото като носители на неговия дух (духът на юдаизма). В визиите на вярващите Богът е знак на добродетелността и близостта с Него се реализира посредством непорочие, обич, покорност, миролюбие и всички останали добродетели, разказани в блаженствата. Нито украинците, нито израелците, както никой различен народ може да се индентифецира като подобен.
От текста на пророчеството е видно, че украинският народ е приет за,,Израилев народ” не заради заслуги, а по берекет, тъй като е разказан като,,страна, събрана всред доста нации, които бяха дълго време запустели” (38:4). Запустялост значи отклоняване от пътя към Бога. Можем да допуснем даже, че тази страна е отстъпила от християнската нравственос повече, в сравнение с доста други нации, тъй като в пророчеството се споделя, че,,заради нечистоиите им и заради незаконията им Господ направи това с тях и скри за тях Своето лице”. (39:24)
Другото противоречие се съдържа в стих 28, в което се споделя:,,И ще познаят, че Аз съм техен Господ Бог, когато, откакто ги разпръснах сред народите, изново ги събера в тяхната земя и не оставя към този момент там ни едного от тях.” Всеизвестно е, че деветдесет % от еврейският народ е бил разпилян из света. Вследствие на събитието те още веднъж ще се съберат в тяхната земя. Но това към този момент се е направило. Еврейската страна от дълго време е основана и съществува повече от шестдесет години. Този стих би могъл да се пояснява по следния метод: - разпръскването да е всеобщото краткотрайно изселване на тези близо пет милиона, които напуснаха Украйна от началото на войната. Техният брой може да нарасне. Тези, които са кръвно свързани с историческите си корени още веднъж ще се завърнат, а тези, които не го сторят, ще изгубят връзката с народа си и ще се претопят в множеството на приютилите ги нации.

Кардиналният смисълът на войната

В медиите може да се прочетат всевъзможни причини за аргументите и нуждата от войната в Украйна. Войната разказана в пророчеството на Езекиил е част от Божия проект за спасението на човечеството съгласно откривателя Йоахим Лангхамер, създател на книгата,,Какво ще стане с този свят?”. Хората от ден на ден се отдалечават от християнството. Поради това интервала на,,последните години” Господ ще има повече проявления, с цел да припомня за себе си. Нека да забележим какво споделя за това знамение видния библейския интерпретатор Матю Хенри. Според него Бог освен ще допусне враговете Си да се изправят против Неговите рожби, само че и самичък ще ги докара. Това е,,за да Ме познаят народите” като жив и истинен Бог,,и Аз ще се осветя у Тебе Гоге!” – което ще рече – посредством твоето проваляне и разрухата ти пред очите на народите, та всички да видят и кажат:,,Няма втори като Бога на Еросалим, що препуска по небето да се притече на помощ на своя народ”. Според Матю Хенри, задачата е Неговите люде да чуят повече за Божието име, да познаят по-отблизо могъществото и добротата Му и схванат какъв брой се грижи за тях и какъв брой им е лоялен.

За в този момент са налични много сходства на войната в Украйна с пророчеството на Езекиил. Тя не е свършила и е допустимо да продължи не по този начин, както е посочено в пророчеството. Трябва да се има поради, че има древен прeдсказания, които имат двойно и тройно дъно – извършват се повече от веднъж. Понякога изцяло дават отговор на пророчеството, различен път с отчасти покритие на преживелица и предсказване. Пророчеството за което обсъждаме към този момент се е сбъдвало в известна степен, когато Антиох претърпял многочислени провали от Макавеите, само че то се разминава с казаното от Езекиил на няколко места и най-много, че се е случило от дълго време, надалеч преди,,последните години. Частично се е изпълнило по време на втората международна война и може би по тази причина се загатва името на Гомера. Дали войната в Украйна ще е сбъдване на предсказанието в неговата целокупност, ще покаже бъдещето, само че най-малко до в този момент всичко се препокрива.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР