Вашингтон вече има посланик във Венецуела за първи път от

...
Вашингтон вече има посланик във Венецуела за първи път от
Коментари Харесай

САЩ вече имат посланик във виртуалното посолство* в Каракас

Вашингтон към този момент има дипломат във Венецуела за първи път от десетилетие, макар че в посолството в Каракас няма американски дипломати поради разрива в връзките.

Номинацията на 50-годишния Джеймс Стори за дипломат бе доказана в сряда от Сената на Съединени американски щати с гласов избор. Дипломатът от Южна Каролина поема длъжността, която ще извършва от столицата на прилежаща Колумбия, в миг когато Венецуела претърпява историческа икономическа и политическа рецесия. Стори евентуално ще играе основна роля за реализирането на американската политика по отношение на Венецуела при прехода към новата президентска администрация на Джо Байдън. Двустранните връзки имат дълго и трънливо минало, което включва и това, че президентът Доналд Тръмп задвижи правосъдна процедура против (венецуелския президент) Николас Мадуро по обвиняване, че е наркотерорист.

Победата на Байдън на президентските избори в Съединени американски щати отприщи спор сред тези, които поддържат твърдия метод на Тръмп за уединяване на Мадуро, и тези, които споделят, че е време за нов курс. Критиците споделят, че тежките наказания не са съумели да отстранят Мадуро от власт, а са отворили Венецуела за противници на Съединени американски щати като Китай, Русия и Иран, като в това време са създали още по-тежък живота на милиони поданици на южноамериканската страна.

Съединени американски щати и Венецуела не са си разменяли посланици от 2010 година, когато връзките започнаха да се изострят при починалия президент Уго Чавес. Двете страни изцяло скъсаха дипломатическите връзки предходната година, като всяка изтегли своите дипломати малко откакто Вашингтон поддържа венецуелския опозиционен водач Хуан Гуаидо за легален водач на страната.

Съединени американски щати са отпред на коалиция от 12 страни, които отхвърлят Мадуро, откакто той бе избран отново за втори мандат на избори през 2018 година, за които се счита, че са били фалшифицирани, тъй като на най-популярните опозиционни водачи бе неразрешено да се кандидатират.

Оттогава Мадуро, вътрешното му обграждане и държавната петролна компания са под тежки американски наказания в опит да бъдат изолирани. Администрацията на Тръмп предложи 15 млн. $ за залавянето на Мадуро, откакто съд в Съединени американски щати го подведе под отговорност по наркообвинения.

Стори, който е посланик от кариерата, бе номиниран от Тръмп през май и до момента служеше като шарже д`афер в посолството - дипломатът, който управлява задачата в неявяване на дипломат. Дипломатическата му кариера включва постове в Мексико, Бразилия, Мозамбик и Афганистан. Днес той управлява един най-малък екип от дипломати в едно " виртуално " посолство в Богота.

Независимо от предизвикването да работи отвън територията на Венецуела, Стори всяка седмица организира 30-минутен диалог онлайн по Facebook, пробвайки се да поддържа връзки с милиони венецуелци в родината им или с такива, които са избягали от изумената от рецесията страна. С един свободен и спонтанен метод той дава отговор на чист испански на въпроси на венецуелци и на малцината американски жители, към момента намиращи се в страната. От време на време минава на британски с южнокаролински акцент.

Той не се стеснява да нападна Мадуро и неговото държавно управление, упреквани от критиците за засилващото се властническо ръководство и корупционни практики, за унищожаването на процъфтяващия в миналото петролен бранш, довело страната до съсипия.

" Вижте, това не е същинска народна власт, - сподели Стори в онлайн чат при започване на тази година, а след това жигосах тези високопоставени венецуелски публични лица, чиито фамилии живеят пищно в Испания и Панама, до момента в който множеството венецуелци живеят в беднотия. - Да, те ви мамят ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР