Вашингтон провежда дискусии с Варшава за възможността Полша да предостави

...
Вашингтон провежда дискусии с Варшава за възможността Полша да предостави
Коментари Харесай

US сенатори преговарят с Полша за доставка на МиГ-ове на Украйна

Вашингтон организира полемики с Варшава за опцията Полша да даде свои изтребители МиГ-29С на Украйна, заяви БНР. Украинският президент Володимир Зеленски отправи  " обезверена молба " за бойни самолети съветско произвеждане от източноевропейски страни за битка с съветските нашественици по време на видеоконферентен диалог в събота с американските законодатели, съобщи водачът на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър, представен от Ройтерс.

След диалога Шумър разясни, че украинските водачи са подготвени да ръководят такива самолети.   

 Агенцията припомня, че в следения от демократите Конгрес на Съединени американски щати има мощна двупартийна поддръжка за незабавна военна и филантропична помощ за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари в размер на 10 милиарда $. През последните дни Зеленски неведнъж помоли Запада да вкара зона, неразрешена за полети над Украйна, само че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО отхвърлиха тези апели, опасявайки се от директна борба с Москва.  Вместо това Съединени американски щати дадоха обещание военна помощ на Зеленски, а украинският водач " насочи обезверена молба към европейските страни да дават съветски самолети на Украйна " по време на неговото видеообръщение пред Сената в събота, уточни Чък Шумър.

" Тези самолети са доста нужни. И ще направя всичко допустимо, с цел да оказа помощ на американската администрация да улесни техния трансфер ", сподели Шумер 

Повече от 280 членове на Сената и Камарата на представителите (Конгреса) взеха присъединяване по време на видеообръщението на украинския президнет.   Не е ясно по какъв начин Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на съветски самолети в Украйна. Съединени американски щати обаче биха могли да улеснят преводите или вероятно да се включат в заплащането или обезпечаването на заместители на съдружниците, които дадат самолети на Украйна.  

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. Страни като България, Полша и Словакия са изразили съмнения по този въпрос, сочи организация Франс прес.  

Няколко републикански членове на Конгреса, в това число републиканските сенатори Марко Рубио и Линдзи Греъм, показаха в „ Туитър “ поддръжката си за Зеленски по време и след диалога. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, републиканец, работи с Шумер и други законодатели, с цел да се получи цялата помощ, която администрацията на президента Джо Байдън е поискала за Украйна, сподели Шумер на Зеленски, съгласно източник, осведомен за диалога.  

" Заедно ще получим тази помощ от над 10 милиарда $ бързо под формата на икономическа и филантропична помощ, както и помощ за сигурност на украинския народ “, е споделил Шумер, съгласно източникът на Ройтерс.

Сенаторът републиканец Стив Дейнс заяви за Фокс Нюз, че половината от плануваните средства - 5 миларда $, ще отидат за военни цели. 

Бен Сасе, републикански сенатор, пък сподели, че възможна неразрешена за полети зона над Украйна ще значи изпращане на американски водачи в борба против Русия - в " борба сред нуклеарни сили, която може бързо да излезе отвън надзор ". Но той е показал, че Съединени американски щати би трябвало да доставят на Украйна самолети и хеликоптери, с изключение на дронове, оповестява „ Файненшъл таймс “.  

Линдзи Греъм, републикански сенатор, пък означи, че със самолети и дронове украинската войска ще бъде по-ефективна, по тази причина Съединени американски щати би трябвало да й ги обезпечат. Греъм означи, че Зеленски също по този начин е изискал от Съединени американски щати да наложат наказания върху енергийния бранш в Русия и да прекратят опцията на съветските жители да употребяват кредитни карти Visa и Mastercard, с цел да окажат напън върху Путин.  

Висш чиновник на защитата на Съединени американски щати уточни, че Пентагонът към този момент е дал 240-те милиона $ военна помощ и оръжия за 350 милиона $, които президентът Джо Байдън неотдавна утвърди. Служителят съшо по този начин сподели, че останалите 110 милиона $ най-вероятно ще бъдат изпратени в Украйна през идната седмица и че администрацията работи с Конгреса за увеличение на средствата, които могат да бъдат изразходвани за доставка на повече оръжия.   Съединени американски щати тази седмица започнаха да доставят на Украйна дълго търсени зенитни ракети " Стингър ", пише Actualno.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР