Вашингтон и Европа се надяват преговорите, които изключват Русия, да

...
Вашингтон и Европа се надяват преговорите, които изключват Русия, да
Коментари Харесай

WSJ: Саудитска Арабия ще бъде домакин на мирните преговори за Украйна, като част от усилията на Запада да ухажва глобалния юг

Вашингтон и Европа се надяват договарянията, които изключват Русия, да доведат до интернационална поддръжка за мирни условия в интерес на Украйна, пише  The Wall Street Journal.

" Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция и с уточнението, че той отразява само гледната точка на създателите му.

В началото на идващия месец Саудитска Арабия ще бъде хазаин на мирни договаряния сред западните страни, Украйна и основни разрастващи се страни, в това число Индия и Бразилия, защото Европа и Вашингтон поставят все по-големи старания за консолидиране на интернационалната поддръжка за мирните претенции на Украйна.

Според дипломати, участващи в разискването, срещата ще заведе представители до 30 страни в Джеда на 5 и 6 август. Тя се организира на фона на засилващата се борба сред Кремъл и западните поддръжници на Украйна за приемане на поддръжката на огромните разрастващи се страни, доста от които са неутрални във връзка с войната в Украйна.

Представителите на Украйна и Запада се надяват, че напъните могат да завършат с мирна среща на високо ниво по-късно тази година, на която международните водачи ще подпишат общи правила за разрешаване на военния спор. Те се надяват, че тези правила биха могли да оформят бъдещите мирни договаряния сред Русия и Украйна в интерес на Киев.

В тазгодишната среща на върха обаче няма да взе участие Русия, която отбягва всевъзможни съществени диалози за мир и държи на настояванията си, в това число анексиране на територии, които нейните сили не управляват.

Това се случва в миг, когато войната наподобява е стигнала до задънена улица, като през последните месеци нито една от страните не съумя да завоюва забележителна територия.

Срещата е продължение на тази на висши чиновници в Копенхаген в края на юни, на която участваха Бразилия, Индия, Турция и Южна Африка. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан се включи в срещата. Украйна и няколко огромни европейски страни също участваха.

За срещата в Джеда Саудитска Арабия и Украйна са поканили 30 страни, измежду които Индонезия, Египет, Мексико, Чили и Замбия. Все още не е ясно какъв брой от тях ще участват, макар че се чака страните, които участваха в договарянията в Копенхаген, да го създадат още веднъж.

Англия, Южна Африка, Полша и представители от Европейски Съюз са измежду страните, които са удостоверили наличието си.

Засега се чака да участва Съливан, съгласно лице, осведомено с подготовката.

Белият дом отхвърли да разяснява.

Саудитска Арабия се пробва да играе по-голяма роля в дипломацията във връзка с Украйна, откакто предходната година Белият дом я упрекна, че е застанала на страната на Русия, поддържайки високи цени на петрола и по този начин подпомагайки финансите на Москва. Саудитска Арабия спомага за размяната на военнопленници и одобри украинския президент Володимир Зеленски на арабска среща на върха през май.

Западни дипломати обявиха, че Саудитска Арабия е определена за хазаин на втория кръг от договарянията частично с вярата да убеди Китай, който поддържа тесни връзки с Москва, да взе участие.

Рияд и Пекин поддържат тесни връзки. По-рано тази година Китай оказа помощ за договарянето на неотдавнашното топене на връзките сред Саудитска Арабия и нейния районен конкурент Иран, месеци откакто саудитците одобриха китайския президент Си Дзинпин на арабската среща на върха.

Въпреки че твърди, че работи по кротичък проект за Украйна, Китай не взе участие в срещата в Копенхаген. Хора, участващи в договарянията, са декларирали, че не се чака Пекин да взе участие, само че не е изключено да го направи.

Срещата в Саудитска Арабия се организира в сериозен миг в битката сред Русия и западните поддръжници на Украйна за световна поддръжка.

Съединени американски щати и Европа упорстват за световно наказание на решението на Русия по-рано този месец да се отдръпна от съглашението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации, целящо да облекчи износа на зърно от Украйна, ход който докара до повишение на цените на зърното за бедните страни.

На среща този месец висшите европейски и латиноамерикански водачи показаха " дълбока угриженост по отношение на продължаващата война против Украйна ". Миналия месец Съединени американски щати и Индия подписаха покупко-продажби в региона на защитата, целящи да откажат Ню Делхи от покупките на оръжие от Русия.

Междувременно тази седмица президентът на Русия Владимир Путин е хазаин на конгрес, на които участват африкански водачи в Санкт Петербург, по време на който даде обещание да обезпечи безвъзмездни доставки на зърно за половин дузина африкански страни.

Европейски публични лица се надяват да понижат разликите сред Украйна и разрастващите се страни във връзка с това по какъв начин да се постави завършек на войната задоволително бързо, с цел да се организира мирна среща на върха до есента. Но този период наподобява упорит.

Според участници в срещата в Копенхаген е имало огромни разлики във вижданията на Украйна и множеството от присъстващите разрастващи се страни. Украинските публични лица са упорствали участниците да поддържат съществуващия кротичък проект от 10 точки на Володимир Зеленски, който приканва за връщане на всички окупирани територии и изисква съветските войски да изоставен Украйна, преди да стартират мирните договаряния.

Групата на разрастващите се страни е дала да се разбере, че е отворена за разискване на общи правила, само че няма да подпише проекта на Украйна.

Въпреки че Съединени американски щати и Европа обществено поддържат мирния проект на Киев, западни публични лица настояват, че е ясно, че световните договаряния ще бъдат сполучливи единствено в случай че се водят към набор от необятно споделени интернационалните правила, като да вземем за пример Хартата на Организация на обединените нации, която пази териториалния суверенитет и политическата самостоятелност и осъжда актовете на експанзия и опасността и потреблението на мощ.

Високопоставен европейски посланик е декларирал, че Украйна към момента упорства за интернационална поддръжка по въпроси, които разрастващите се страни няма да одобряват, да вземем за пример разширение на глобите против Москва.

Индия, Турция, Бразилия и Китай заобикалят западните наказания против Москва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР