ВАС отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше

...
ВАС отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше
Коментари Харесай

ВАС отмени решението на ЦИК, вотът в неделя ще е и с машини

ВАС анулира като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажа на 5 ноември 2023 година да се организира единствено с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съметници, извършени на 29 октомври 2023 година, жалбите, позволени за разглеждане бяха отхвърлени. Това се споделя в пресъобщение на съда.
Върховните магистрати одобряват, че за провеждането на балотажа може да се изпълнят условията на Изборния кодекс при съблюдаване на законоустановената процедура.
" Върховен административен съд отхвърля жалбите, защото все още на взимане на обжалваното решение на ЦИК, няма издадено решение за засвидетелствуване, за което комисията е била известена от министъра на електронното ръководство. Удостоверяването на сходството на машините е експлицитната подготвеност на министъра. Тя не може да бъде делегирана на някой от подчинените му органи - в тази ситуация зам.- министър и я прави  незаконосъобразна ", са претекстовете на Върховен административен съд.
Върховните магистрати одобряват, че това е задоволително съображение да се смята, че не е открито сходство на устройствата за машинно гласоподаване по планувания за това ред и от способените органи, което попречва гарантирането на правилата на Изборния кодекс за бистрота и сигурност на машинното гласоподаване. Затова решението на ЦИК, в частта за осъществяване на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. единствено с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.
" В останалата част за осъществяване на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. единствено с хартиени бюлетини, съставът на Върховен административен съд приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно. Решението на съда е дефинитивно ", се споделя в решението.
На вчерашното си съвещание ЦИК реши да пратят писмо до министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, с което го приканват да уведоми комисията за дейностите си, които ще предприеме за втория тур на изборите в неделя.
По-късно от Министерски съвет оповестиха, че министърът стартира процедура по узаконяване на машините. Той е изискал от ЦИК позволение за цялостна гласност и бистрота на всички стъпки от този развой. Йоловски кани представители на ДАНС, на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на НПО-та, наблюдаващи и специалисти от Българска академия на науките да следят дейностите му. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, избран от ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР