ВАС обяви за незаконен търга, при който беше продаде имот

...
ВАС обяви за незаконен търга, при който беше продаде имот
Коментари Харесай

Незаконно продадоха общински имот край Пловдив, ВАС отмени търга

ВАС разгласи за противозаконен търга, при който беше продаде парцел в село Боянци край Пловдив. Припомняме, че преди година TrafficNews разгласява материал " Парцел на търг – даден под масата с подкуп и връзки? ", в който Иван Савчев, който има къща в селото, споделя за това по какъв начин съгласно него се прави противозаконна процедура за продажба на общинска земя.

Само ден преди търга - на 19 октомври, Савчев схваща, че на следващия ден на търг ще се разиграе атрактивен имот в централните елементи на селото Боянци, до учебното заведение и Евангелската черква. Парцелът е същият, който над 10 години Савчев е държал чартърен и върху който е имал заведение. През 2008 заведението е било бутнато, защото обектът попадал в " електрически кулоар ". Със същия претекст преди повече от 12 години на Савчев е даден отвод да закупи имота.

Търгът за въпросния терен е проведен от Община Асеновград през есента на 2020 година. До този миг теренът от 324 кв.м. е бил частна общинска благосъстоятелност, а методът му за трайно прилагане /НТП/ е „ за различен тип застрояване “. На търга се явил единствено един претендент, като самият търг е бил разгласен с начална цена от 3480 лева, без тръжните документи, които са 72 лева

Логично Савчев потегля по следите на това кой, за какво и по какъв начин продава имота. Още повече, че на него му е отказано да го закупи или да възобнови наем поради " електрическият кулоар ". Още повече, че съгласно Савчев търгът се е провел срещу закона, защото обществеността не е била известена по надлежния ред - с публикация на видно място в кметството на селото. Именно това го кара да подозира, че е за обекта на търга е имало авансово покупател.

По думите на Савчев купувачът Илия Алиев е непосредствен до кмета на селото Димитър Димитров. Местните настояват, че на 19.10 пред приключен факт станало ясно, че Димитров е знаел за търга и кой е взел участие и ще го завоюва като единствен.

Започва правосъдна война, в който на първа инстанция Административен съд Пловдив отхвърля жалбата на Савчев. Мъжът обаче не се отхвърля в задачата да потвърди правотата си и законността да спечелва. Така той апелира на втора инстанция пред Върховният административен съд, който отсъжда изрично, че търгът се е провел незаконосъобразно.

Според Върховен административен съд фактически процедурата за продажба на общинска земя е била оповестена посредством локален вестник и онлайн, само че не и на видно място в община Асеновград, към която е село Боянци. Магистратите напомнят, че от общината не са длъжни да слагат обявата и на таблото в обитаемото място, само че такава е следвало да бъде сложена на таблото за разгласи в постройката на общината. Община Асеновград обаче не са потвърдили, че са изпълнили това обвързване, което води и до разумното решение - Върховен административен съд анулира заповедта на кмета на Община Асеновград, с която е избран Илия Алиев за спечелил търга с очевидно наддаване за продажба на аграрен парцел.

Освен, че анулира процедурата и нейните последици - придобиването на парцел от Алиев, съдът постановява преписката да се върне на органа за предприемане на дейностите по осъществяване на нов, законосъобразно разгласен търг.

Дали ще има подобен обаче не е ясно, защото сега се водят още каузи, едно от които за противозаконна смяна на статута на парцела от общински обществен на общински частен без решение на Общински съвет.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР