Варшава. На 8 ноември в Българския културен институт във Варшава

...
Варшава. На 8 ноември в Българския културен институт във Варшава
Коментари Харесай

С гостуваща изложба във Варшава Националният военноисторически музей отбелязва края на Първата световна война

Варшава. На 8 ноември в Българския културен институт във Варшава бе открита изложбата „ Малкият човек в Голямата война “, с която Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 100-годишнината от края на Първата международна война. Това оповестиха от пресцентъра на НВИМ . На събитието участваха посланикът на България в Полша Н. Пр. Емил Ялнъзов, военни аташета, представители на българската диаспора във Варшава и на полски музеи, както и членове на управлението на Националната телевизия на Полша TVP, жители и други.
В своето приветствено слово дипломат Ялнъзов изрази удовлетворението си да открие тази неповторима и доста забавна галерия, отдадена на Първата международна война и отпечатъка, който тя оставя върху ориста на елементарния човек. Той акцентира, че за него това е особена чест, защото събитието се случва в дните, когато се отбелязва 100-годишнината от Независимостта на Полша и в навечерието на вековния празник от определяне на българо-полските дипломатически връзки.
Директорът на Българския културен институт Калина Станчева благодари на екипа на НВИМ за опцията изложбата да бъде част от календара на Българския културен институт във Варшава и акцентира, че нейното публично разкриване не е на инцидентна дата, а в деня, когато честваме св. Архангел Михаил – настойник на небесното войнство и лидер на душите на мъртвите.
„ Тази галерия споделя историята, която се случва в сърцата, душите и домовете на хората. Тя показва тихия подвиг на фронта и тестванията на хората в тила “, това изясни шефът на НВИМ доцент доктор Соня Пенкова. Тя акцентира, че починалите във войната са единствено една дребна част от хилядите потърпевши. Многобройни са физически и прочувствено осакатените, стотици хиляди губят и последната вяра, че от фронта ще се завърнат техните татковци, съпрузи и синове. Доц. Пенкова изрази своята убеденост, че тази галерия ще допре душата и на полската аудитория и благодари на дипломат Ялнъзов и Калина Станчева за тази опция.
Изложбата може да бъде прегледана до края на 2018 година в Българския културен институт във Варшава.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР