"Върнете се обратно в Русия!": с това послание "Россотрудничество" -

...
"Върнете се обратно в Русия!": с това послание "Россотрудничество" -
Коментари Харесай

Как Русия иска да върне хората си от чужбина

"Върнете се назад в Русия! ": с това обръщение "Россотрудничество " - службата, която дава отговор за съветските жители в чужбина, се обръща към десетките хиляди руснаци, живеещи на запад. А апелът да продължат образованието си в Русия е ориентиран основно към съветските студенти във Англия, Съединени американски щати и други "недружелюбни страни ".

"Опасност от тормоз "

Инициативата явно е разследване от трагичното утежняване на връзките сред Русия и Запада, изключително след случая "Скрипал ". Руските студенти са добре пристигнали вкъщи, тръбят в този момент от Москва, а "Россотрудничество " акцентира като мотив възходящата "русофобия " в Европа и предизвестява, че има заплаха руснаците в чужбина да бъдат подложени на тормоз.

Деканът на Факултета по мениджмънт и политически науки към Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО) Генри Сардарян удостоверява готовността на своето висше образователно заведение, както и на други съветски университети, да признаят оценките и изпитите от чужбина, в случай че студентите решат да се върнат и да завършат образованието си в Русия. По данни на просветителното министерство, през 2014 година към 60 хиляди съветски жители са следвали в задгранични университети. Заради влошената икономическа обстановка в Русия броят им в това време може и да е повишен доста.

И до момента в който по този метод Кремъл укрепва изолационисткия си курс, английското посолство в Москва предизвиква съветските жители да посещават Обединеното кралство - като туристи, като предприемачи или пък с цел да следват в страната. Оксфордският университет даже излезе със особено послание към своите съветски студенти, в което се споделя, че без значение от напреженията на дипломатическия фронт, английската просветителна система остава отворена за съветските студенти, както и че нищо не се е трансформирало във връзка с изискванията за банкет.

1 милион учени са напуснали Русия?

Това не е първият опит на Кремъл да спре "изтичането на мозъци " от Русия. Новото е, че в този момент се акцентират политически аргументи. Но другояче напъните в тази посока не престават към този момент 15 години, през които съветското държавно управление започва редица стратегии за връщане на квалифицираните фрагменти от чужбина.

Бягството на образованите предизвиква вреди най-много на стопанската система и на науката. Няма точна статистика за броя на научните служащи, обърнали тил на Русия, само че съгласно някои оценки близо 1 милион учени са напуснали страната от разпада на Съветския съюз насам. Виктор Калинушкин от съветската Академия на науките бе декларирал преди няколко години, че до 30 % от хората, които вземат участие в създаването на продуктите на Майкрософт, са експерти, чийто майчин език е съветският.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР