Варненският окръжен съд уважи искането за промяна мярката за неотклонение

...
Варненският окръжен съд уважи искането за промяна мярката за неотклонение
Коментари Харесай

Окръжен съд Варна промени домашния арест със задържане под стража за мъж с 15 присъди

Варненският областен съд почете настояването за смяна мярката за неотклонение на Николай Ц., упрекнат в кражба и прилагане на непознат платежен инструмент. Спрямо него била избрана „ парична гаранция “ в размер на 250 лв., която обаче мъжът не внесъл в инструкции десетдневен период, оповестиха от съда.

Обвинението изиска по-тежката мярка за неотклонение поради обстоятелството, че 27-годишният мъж не може да бъде открит и на посочените от него адреси. Поради това се наложило да бъде разгласен за общодържавно търсене, а досъдебното произвеждане траяло две години.

Като претекст за смяна на мярката бе посочено, че и Николай Ц. има 15 влезнали в действие присъди за тежки умишлени закононарушения.

Защитата на Николай посочи, че той не е съумял да заплати гаранцията, защото сега е незает. Влошените му връзки с роднините пък били причина да не може да бъде открит на оповестените адреси, защото понякога се изнасял при приятелката си. Въпреки това, обаче имал отговорно отношение и се явявал на всички правосъдни каузи, които се водят против него. Според юриста на Николай Ц. нямало задоволително доказателства, уличаващи го в кражбата на портфейла, от който била взета дебитната карта. Обвиняемият си признал за заплащанията с нея, само че мислел че тя е благосъстоятелност на негов другар, от който я получил.

За да се произнесе, Варненският областен съд реши, че единствено неплащането на паричната гаранция от Николай Ц. е задоволителен аргумент за установяване на по-тежка мярка за неотклонение по отношение на него. Разглеждайки всички материали по делото, съдът счете че е налице първата изискуема причина за „ задържане под стража “ – налице е обосновано съмнение за авторство на действието, в което е упрекнат. Доказателствата за кражбата са по-малко, само че за използването на непознатата дебитна карта са в задоволителен размер, с цел да бъде изработен този извод от правосъдния състав. Налице е и втората причина – заплаха лицето да се укрие. Видно от свидетелството му за съдимост, Николай Ц. има 15 влезнали в действие присъди за тежки умишлени закононарушения и явно се касае за лице с извънредно висока степен на социална заплаха. Съдът реши, че не може да дефинира парична гаранция в по-висок размер, защото и по-ниският не е изпълнен. Невъзможността на органите на реда да открият обвинения е една от аргументите и за дългия интервал, в който е водено досъдебното произвеждане. Ето за какво и мярката „ домакински арест “ се явява несъответствуваща. Поради съществуването на изискуемите предпоставки, Варненският областен съд реши, че следва да промени мярката за неотклонение на Николай Ц. от „ парична гаранция “ в „ задържане под стража “.

Определението на Окръжен съд – Варна предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР