Варненският окръжен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед

...
Варненският окръжен съд реши да допусне изпълнението на Европейска заповед
Коментари Харесай

Служители на колцентър във Варна в измамна схема за стотици хиляди евро

Варненският областен съд реши да допусне осъществяването на Европейска заповед за арест (ЕЗА) за предаването на Никола Б., който се търси от правосъдните управляващи в Германия. 28-годишния мъж се проверява за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни закононарушения, измами и шикалкавене.

Европейската заповед за арест (ЕЗА) е издадена на 19 септември тази година от Районен съд – Бамберг. Според немските управляващи, Никола Б. и други негови сътрудници, които работели в колцентър с офиси в София и Варна, подвеждали задгранични клиенти да влагат обилни суми пари в разнообразни финансови принадлежности с обещания за високи облаги. Инвеститорите имали опция да наблюдават повишаването на сумите в платформа, която проверяващите открили, че в действителност е манипулативен програмен продукт. Реално инвестиции със средствата не били правени, а депозитите били превеждани по сметки на незаконната група.

Според немската прокуратура, измамите, осъществени персонално от Никола Б., в интервала 17.01.2019 г до 04.12.2020 година в Мюнхен, Нордхайм и други обитаеми места в Германия са 40 за общо 328 951 евро.

Според немския Наказателен кодекс, оптималният размер на плануваното наказване за закононарушенията, в които е упрекнат мъжът е 15 години " отнемане от независимост “.

Българинът бе арестуван на 25 октомври тази година във Варна.

След направено искане до немските управляващи, Варненският областен съд получи наложителната гаранция, че при неоправдателна присъда, българинът ще бъде върнат у нас за осъществяване на наказването. Освен това, молещата страна беше известена за декларираното предпочитание от страна на желаното лице за правото му да бъде разследван само за обвиняванията, посочени в Европейската заповед за арест, така наречен принцип на особеността.

След преценка на събраните по делото доказателства и мненията на страните, тричленният правосъден състав на Варненския областен съд одобри, че ЕЗА дава отговор на формалните условия за предаването на Никола Б. Освен това, правосъдният състав регистрира, че закононарушението, за което се желае лицето е машинация и довършването на действието се реализира в страната, където е осъществено разпореждането с паричните средства. " Обстоятелството, че в Европейската заповед за арест е посочено, че Никола Б. е работил в прът център в София или Варна, не води до извод закононарушението да е осъществено отчасти на територията на нашата страна. Измамливите дейности, въвеждането в подвеждане, респективно причиняването на вредата са осъществени на територията на Германия, заради което не е налице основанието за отвод от осъществяване на ЕЗА “, показва в решението си Окръжен съд - Варна.

Съдът дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража “ до влизане в действие на правосъдния акт.

Решението предстои на обжалване или митинг в 5-дневен период от през днешния ден пред Варненския апелативен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР