Варненският Окръжен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража“

...
Варненският Окръжен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража“
Коментари Харесай

Оставиха в ареста на Варна руснак, издирван за клупни данъчни измами

Варненският Окръжен съд дефинира мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на 46-годишния съветски жител Алексей А., който се търси от управляващите в родината си. Обвинен е в укриване на данъчни отговорности. Като шеф на сдружение се сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни компании. Разследван е за подписване на контракти, сключване на документи с погрешно наличие и финансови преводи. В резултат на незаконната активност били нанесени вреди на държавната хазна на Руската федерация за над 282,5 млн. рубли. Руските управляващи считат, че след осъществяване на закононарушението лицето се е отклонило от правораздаването и се е укрило, което е наложило оповестяването му за интернационално търсене посредством Интерпол, оповестиха от пресслужбата на съда.

Според съветския Наказателния кодекс, оптималното планувано наказване за действието е " отнемане от независимост " за период от 6 години.

През юни Алексей А. е бил задържан във Варна, като досега е бил под краткотрайна мярка за неотклонение домакински арест в очакване молещата страна да изпрати нужните документи за неговата екстрадиция. Документите за предаването на 46-годишния мъж са получени в избрания от съда 40-дневен период за краткотрайно задържане, който изтича на 3 август т.г.

Адвокатите на непознатия жител акцентираха, че той живее над 5 години в България и има статут на краткотрайно пребиваващ. Работата му е обвързвана с ръководство на недвижими парцели, треньор е по бойни спортове и е взел участие в филантропични акции за украинските бежанци. Изтъкнато беше, че наказателното гонене по отношение на него е по политически аргументи поради възгледите му. Подчертано беше и положителното му процесуално държание досега – не се е отклонявал от избрания му домакински арест.

Представителят на прокуратурата съобщи, че не споделя доводите на отбраната, защото осъщественото закононарушение не е политическо, а икономическо и то осъществено през 2015г. Руските управляващи почнали издирването на Алексей А. през 2018г. и откакто лицето не било открито било оповестено за интернационално търсене – т.е. надалеч преди експлоадиране на военния спор сред Русия и Украйна.

Варненският областен съобрази показаните доказателства и мнения и реши, че настояването за задържането на лицето е съобразено с всички законови условия. Според съветския Наказателен кодекс, закононарушението за което Алексей А. е упрекнат не е с изтекла отминалост, наказуемо и по българския Наказателен кодекс, като се касае за укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери. По отношение на опасенията на отбраната за политическо гонене и действителен риск от нечовешко отношение по отношение на лицето от молещата страна, съдът уточни, че не са били показани никакви доказателства за сходен риск. Нещо повече закононарушението е от 2015 година, а 46-годишния мъж се търси преди да избухне военният спор. Съдът посочи, че при инспекцията на времената мярка за неотклонение, Апелативния съд е изтъкнал, че съществува евентуална заплаха от укриване на Алексей А., поради честите му пътувания отвън България.

Поради изложените съображения, Варненският областен съд дефинира, че настояването за " задържане под стража “ на Алексей А. е основателно и следва да бъде почетено за да бъде обезпечено присъединяване му в производството за неговата екстрадиция, за чието насрочване тече 7-дневен период. 

Определението на съда във връзка с мярката за неотклонение може да се апелира пред Апелативен съд Варна в тридневен период, считано от през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР