Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд в морската

...
Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд в морската
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на таксиджия за смъртта на моторист

Варненският апелативен съд удостовери присъдата на Окръжния съд в морската столица, с която водач на такси е приет за отговорен в това, че при ръководство на транспортно средство е нарушил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е предизвикал гибелта на моторист. Илиян К. е осъден с отнемане от независимост за 2 години, чието осъществяване е отсрочено с изпитателен период от 4 години и половина. Той няма право да кара в продължение на 2 години. Присъдата апелираха подсъдимият и частните обвинители, осведомят от Апелативния съд.

Инцидентът е станал на 16 юли 2021г. малко преди 21.00 ч. в кв. „ Младост “. Илиян К. спрял таксиметровия автомобил на знак „ Стоп “ на пресечка към бул. „ Цар Освободител ". Видял идващ се мотоциклетист, само че решил, че е надалеч и навлязъл по булеварда. Пешеходка чула звука на мотора, видяла, че мотористът Петър Г. почнал да стопира, а таксито – да навлиза по булеварда. Мотоциклетистът се опитал да спре, само че не съумял да предотврати удара. Въпреки напъните на болничния екип, умрял.

При нито един от двамата участници в злополуката не е установена приложимост на алкохол или психоактивни субстанции. Сблъсъкът е бил сниман от охранителни камери.

Апелативният съд назначи спомагателна автотехническа и видеотехническа експертиза на записа. Според движимостите лица, водачът на таксито е лишил преимуществото на мотоциклета. Преди конфликта автомобилът се е движел с към 18.5 км/ч., а моторът - с 63.4 км/ч. Леката кола е станала заплаха за мотоциклетиста сега на нахлуване в неговата лента за придвижване и го е сложила в техническа неспособност да избегне удара. Експертите са безапелационни, че даже моторът да се е движел с позволените 50 км/ч, произшествието не е било предотвратимо.

Представителят на Апелативната прокуратура подчертава на повишените упования за съблюдаване на пътните правила от водачите на таксита. Частното обвиняване смята, че наказването е занижено, тъй като не подхожда на публичната заплаха и би трябвало да се търпи дейно. Защитата не се съгласи с откритата скорост на мотора и настоя лидерът да бъде оневинен.

Горната инстанция показа извода на Окръжния съд, че подсъдимият е осъществил закононарушението като е нарушил наредбата на Закона за придвижване по пътищата, вменяваща му да пропусне транспортни средства, движещи се по път с преимущество. И този състав регистрира съпричиняването на вредоносния резултат от страна на потърпевшия, който се е движел със скорост над позволената за обитаемо място. В случая има превес на смекчаващите условия. Определеното наказване „ отнемане от независимост “ не следва да се изтърпява дейно, с оглед чистото правосъдно минало и възрастта на водача – на 62 години. Апелативният съд обръща внимание, че условията към таксиметровия водач по съблюдаване на наредбите на Закона за придвижване по пътищата, са по-високи, поради отговорността му към живота и здравето на всички участници в придвижването, само че и за пасажерите в автомобила му.

Решението на Апелативния съд може да се апелира и стачкува пред Върховен касационен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР