Варненските собственици на кораби и лодки, акостиращи на пристанища Варна“

...
Варненските собственици на кораби и лодки, акостиращи на пристанища Варна“
Коментари Харесай

Прекрасна новина за варненските собственици на кораби и лодки

Варненските притежатели на кораби и лодки, акостиращи на пристанища " Варна “ и " Карантината “, ще заплащат по-ниски цени. Това става допустимо с смяна в общинската Наредба за установяване и администриране на локалните такси и цени на услуги, която беше утвърдена на днешното съвещание на ОбС-Варна по предложение на ръководителя Тодор Балабанов.

Въвежда се годишна цена за корабно място за рибарски кораб/лодка за локални лица. За да се възползват от облекчението, те би трябвало да имат годно позволение за икономически лов на риба за съответната година и притежателят да е регистриран по непрекъснат адрес на територията на община Варна.

Съветниците взеха решение таксата за локални плавателни съдове до 12 метра да е 200 лв. за година, от 12 до 18 метра – 350 лв., и над 18 метра – 500 лв.. В момента цената за плавателни съдове от 12 до 18 метра е 1 930 лв. за година.

Целта на измененията, направени по искане на риболовни организации, е да се подкрепят и подтикват локалните риболовци. По този метод освен ще се резервира рибарският поминък, само че ще се насърчи и развиването на риболовната активност на територията на общината.

На днешното съвещание бе показана и икономическата аргументация, въз основата на която е избрана цената за прилагане на зарядните станции за електрически коли в града в размер на 0.70 лева с Данък добавена стойност за 1 кВтч.

На територията на общината са ситуирани 22 зарядни станции 2Х11Кв за публично прилагане. Средномесечната консумация на електрическа сила от тях е 16  000 кВтч. Средната цена на ел. сила, която Оперативна програма " Общински паркинги и синя зона “ заплаща след приспадане на обезщетенията, е 0,41 лева с Данък добавена стойност за 1 кВтч, т.е. разноските за електрическа сила са в размер на 6 560 лева с Данък добавена стойност.

За обслужване на зарядните станции се изразходват приблизително на месец по към 4 640 лв.. Това са разноски за поддръжка, разчистване, аварийни елементи, обслужване на заплащания и личен състав.

Общата сума за ел. сила и обслужване на оборудванията е в размер на 11 200 лв. с Данък добавена стойност /11 200 лева: 16 000 кв. = 0.70 лева с Данък добавена стойност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР