Варненски лекар е съавтор в статия на престижното научно списание

...
Варненски лекар е съавтор в статия на престижното научно списание
Коментари Харесай

Варненски лекар е съавтор в статия на престижно списание за научни открития

Варненски доктор е съавтор в публикация на влиятелното научно списание „ Nature ”. Проучването, оповестено в края на март, носи името „ Намаляващо преимущество от живот в града за здравето на децата и юношите ". То е обхванало голям брой подрастващи от целия свят в продължение на 30 години, е осъществено от световен консорциум под управлението на Imperial College London и с присъединяване на над 1500 откриватели и лекари. Съавтор в научната публикация е основният откривател за плана Feel4Diabetes от МУ-Варна проф. доктор Виолета Йотова – началник на Катедрата по педиатрия в университета и на Първа детска клиника с ДОИЛ в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, осведомят от висшето образователно заведение.

Според проучването в огромна част от света понижават преимуществата на живот в града, имащи отношение към здравословния напредък и развиване на децата и юношите. Данните са получени въз основата на нов световен разбор на трендове в растежа и показателя на телесната маса /ИТМ/ при подрастващи на възраст от 5 до 19 години, живеещи на село и в града.

Проучването е извършено от 1990 до 2020 година и е обхванало над 71 милиона деца и юноши, живеещи в разнообразни региони на повече от 200 страни. Специалистите прецизират, че височината и ИТМ отразяват качеството на храненето и здравословната околна среда през детството и юношеството и са значими индикатори за здравето и резултатите от развиването през целия живот.

Учените са открили, че през 21 век има равнене в растежа на децата от градските и селските региони, съпоставено с предишния век. Тогава градският живот, с опциите му за по-добро обучение, хранене, спорт, отдих и опазване на здравето, е съдействал децата от града да са по-високи от техните връстници на село. Според новите данни, през днешния ден в множеството страни понижават преимуществата на градската среда за по-висок растеж при децата, а се регистрира ускорено усъвършенстване във височината на подрастващите от дребните региони.

Освен растежа, обект на проучване при подрастващите също е и показателят на телесна маса – индикатор за това дали имат здравословно съответствие тегло-ръст. Установено е, че през 1990 година децата и юношите от градовете са имали приблизително малко по-висок ИТМ от тези в извънградските региони. До 2020 година за множеството страни междинните стойности на ИТМ са се повишили по-бързо за градските деца, с изключение единствено в Субсахаска Африка и Южна Азия, където ИТМ нараства по-бързо при деца, живеещи в селските региони.

Важно конкретизиране, което вършат експертите е, че с съществуването на невисок растеж или на прекомерно невисок ИТМ, се усилва рискът от заболяване и преждевременна гибел.

Ниският растеж се свърза и с нарушено когнитивно развиване и понижена просветителна успеваемост и продуктивност на работа по-късно в живота. По същия метод високият ИТМ в детството и юношеството носи по-голям риск и по-ранна поява на хронични болести като диабет вид 2 и високо кръвно налягане, както води и до неприятно психологично здраве и просветителни резултати.

Според учените резултатите от това огромно световно изследване оспорват общоприетите усещания за негативните аспекти на живота в градовете във връзка с храненето и здравето. Градовете не престават да обезпечават обилни изгоди за здравето на децата и юношите и за благополучие множеството селски райони ги догонват, с помощта на модерните санитарни условия и подобренията в питателните привички и опазването на здравето.

Въпреки че растежът и ИТМ по света са се нараснали от 1990 година до момента, откривателите са открили, че степента на смяна сред градските и селските региони варира доста в другите страни, където популацията е със междинни и ниски приходи. В страните с високи приходи разликите сред градовете и дребните обитаеми места остават постоянни.

Най-големи крачки в изравняването на растежа на децата от градските и дребните региони са създали нововъзникващи стопански системи като Чили, Тайван и Бразилия. Те са употребявали ресурсите на икономическия напредък за финансиране на стратегии за хранене и здраве както посредством учебните заведения, по този начин и в общността. Това е имало основно значение за затваряне на празнините сред другите области и обществени групи.

Любопитно е, че обратно на необятно публикуваното съмнение, че урбанизацията е главният мотор на епидемията от затлъстяване, изследването е открило, че децата от доста западни страни с високи приходи са имали незначителни разлики във височината и ИТМ с течение на времето.

За участниците в световното изследване не е толкоз значимо дали децата живеят в града или на село. По-важно е в какви условия живеят хората с ниски приходи и дали държавните управления на страните се оправят с възходящите неравенства с начинания като в допълнение подкрепяне и стратегии за гратис хранене в учебно заведение.

Публикацията в Nature e огромно самопризнание и авторитет за интернационалния екип на плана, защото списанието издава единствено най-хубавите рецензирани проучвания в науката и технологиите, наблягайки тяхната автентичност, интердисциплинарен интерес и изненадващи изводи, а също мнения и експертни отзиви по значими, настоящи и значими научни вести, които разрешават на читателите да споделят най-новите открития в науката, считат специалисти.

Очаква се откритията на изследването да породят полемики измежду световната научна общественост, в посока страните да развиват политики за здравословен и работлив живот на децата и юношите.

Главен създател на проучването „ Намаляващо преимущество от живот в града за здравето на децата и юношите " е проф. Маджид Езати от Училището по публично здраве на Imperial College London.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР