Варненски археолози откриха раннохристиянска базилика край село Звездица.Раннохристиянска базилика край

...
Варненски археолози откриха раннохристиянска базилика край село Звездица.Раннохристиянска базилика край
Коментари Харесай

Варненски археолози откриха раннохристиянска базилика край село Звездица

Варненски археолози откриха раннохристиянска базилика край село Звездица.

Раннохристиянска базилика край село Звездица е най-сензационното изобретение на варненските археолози през предходната година. Така Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна дефинира храма, който е датиран от 6 в, пише . 

„ Обектът е разказан от Карел Шкорпил, който засича съществуването на ранно християнска черква и открива няколко мраморни плочи с кръстове. Почти век по-късно имаме късмет да потвърдим за науката какво има там. Попаднахме на задоволително архитектура, с цел да създадем реорганизация по какъв начин е изглеждала църквата. Това е една от огромните и представителни църкви от този интервал, със безценен строеж, с представителна декорация във вътрешността от мраморни плочи и капители. Вероятно е била част от манастир, защото се намира надалеч от селищата от тази ера ”. 

Базиликата се намира на няколко километра от манастир в местността Джанавара край квартал „ Аспарухово ”, който датира от средата на 5 в.  

„ Това е най-важният раннохристиянски монумент в региона на Одесос и региона му, който ние прочут до момента. Това е голям колосален и безценен комплекс, който е доминирал над цялата местност, намирайки се на първия огромен рид против града. Комплексът е бил забележим от всяка точна на античния град и се е изправял като нравствен пазач над християнския Одесос ”, добави Васил Тенекеджиев. 

Тенекеджиев предизвести, че паметникът е в окаяно положение и скоро може да остане единствено в книгите поради административни пречки. Причината е, че две министерства имат нотариални актове за обекта – за земята под него и за старините. Това не разрешава да се търси европейско финансира за разкопки. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР