Варненската окръжна прокуратура и Върховната административна прокуратура бяха сезирани да

...
Варненската окръжна прокуратура и Върховната административна прокуратура бяха сезирани да
Коментари Харесай

Прокуратурата трябва да се занимае със сделката за Пловдивския панаир

Варненската окръжна прокуратура и Върховната административна прокуратура бяха сезирани да ревизират договорката за Пловдивския панаир. Сигналите до двете прокуратури бяха подадени от Стела Николова, която е някогашен общински консултант във Варна и някогашен народен представител в последните два Народното събрание.

Преди пет дни с поименно гласоподаване Варненският общински съвет одобри да трансферира акциите от " Международен панаир Пловдив " на сдружението на Георги Гергов. " За " бяха от ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, двама от Вътрешна македонска революционна организация и Движение за права и свободи. " Против " договорката бяха " Демократична България, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Николай Евтимов от Вътрешна македонска революционна организация

Община Варна притежаваше 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Останалите акционери в компанията са страната посредством Министерството на стопанската система и " Пълдин туринвест " АД - сдружение с 25% присъединяване на община Пловдив, а останалите са на предприемача Георги Гергов.

След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще усили въздействието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

В сигнала до административната прокуратура Стела Николова приканва решението на общинарите да бъде атакувано в съда като незаконосъобразно. Причината е, че през 2017 година общинският съвет е дал своя вот друго решение по въпроса – да върне акциите на Пловдивския панаир на страната.

" Не може да се гласоподава ново решение преди да е изпълнено или анулирано остарялото. Административната прокуратура би трябвало да нападна решението за панаира в съда ", сподели Николова пред Mediapool.

Варненската окръжна прокуратура е сезирана с искане за инспекция дали не е проявена занемареност във връзка с собствеността в Пловдивския панаир.

" В продължение на четири години и половина община Варна притежаваше 29% от Пловдивския панаир. През цялото това време не бе излъчен представител в панаира, който да пази ползите на града. Някой различен е решавал вместо община Варна какво да се прави в Пловдивския панаир ", добави Николова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР