Варненската галерия Арт Маркони показва изложбата живопис Цветовете в нас

...
Варненската галерия Арт Маркони показва изложбата живопис Цветовете в нас
Коментари Харесай

Цветовете в нас и навън - изложба живопис на Мануел Ебнер във Варна

Варненската изложба " Арт Маркони " демонстрира изложбата живопис " Цветовете в нас и на открито " на Мануел Ебнер, научи Moreto.net.

Вернисажът е от 15.00 до 18.00 ч. на 18 март (петък). Изложбата ще може да бъде забелязана до 29 март.

" Приятно се изненадах, когато в средата на декември Мануел ми се обади, с цел да помоли да видя негови картини и да чуе мнението ми. Звучеше толкоз въодушевено на фона на всеобщата незаинтересованост и стрес. Приятно ми беше да чуя, че още веднъж се е върнал към рисуването и има кураж да показа. Малкото момче, което постоянно предпочиташе след учебно заведение да изчака майка си в галерията, вместо в нейния офис, е към този момент претендент студент. Спомням си с какво внимание разглеждаше картините, забавните въпроси, които задаваше, рисунките му, въодушевени от видяното ", споделя Ваня Маркова от изложба „ Арт Маркони ”.

Първото, което сграбчи погледа ми беше куп етюди - натюрморт и портрет, изпълнени с молив и въглен. Преди да дефинирам въпроса си – до тук добре, а математиката, тъй като изпитът по архитектура включва и математика, Мануел ме изпреварва:

- С математиката съм добре, по какъв начин намираш рисунките?

- Мисля, че до тук си добре!

Тогава погледът ми се насочи към пръснатите по пода, в другата част на хола, платна. Цветни свободно изляти положения на духа, носещи ту експресивни нотки, ту опит за нареждане на мисълта, ту скрити и видимо укротени страсти...

- Исках да се разнообразя и да се откъсна от черно-бялото. Знаеш, че не мога за дълго време да се съсредоточвам, по този начин си почивам – отприщвам в цветното, разтрошавам разпоредбите. Много успокояващо ми работи. Особено синьото. За мнозина това е леден цвят, само че на мен ми носи успокоение и независимост. Асоциирам го с една мисъл, която ще перефразирам: „ Свободния човек е като река. Тя не знае къде отива, само че постоянно намира океан. ”

Организиране в триптихи и диптихи, картините укрепват чувството за съзнателно издирван баланс. Разбирам, че при някои се е получило инцидентно. Така поднесени платната подсказваха евентуална интериорна аранжировка. Бяха въображаеми, като за експониране в едно пространство.

- Изложба ли си замислил?

- Да, в случай че прецениш, че можеш да си позволиш да ги изложиш в твоята изложба.

- Какво искаш да постигнеш с нея - да вдигнеш звук към себе си, да впечатлиш някого, да натриеш някому носа, да продадеш?

- Да си направя подарък за рождения ден, следва ми да стана на 19. И си помислих, че мога да отбележа тази дата по един друг и запаметяващ се метод.

- И коя е датата?

- 18 март.

- Ще помисля за датата. По принцип ме завоюва за идеята. И да, мога да си разреша да ги изложа.

Обичам провокациите. Благодаря ти, Мани! Защото с твоята галерия, ти ще създадеш опция за твоите другари и съученици да усетят магията на изкуството. А това е прелестна идея. Колкото до твоите картини – ти си още първоначално. Тепърва ще търсиш стила и изразните си средства. Но огромният опит е почнал. Изкуството е свило гнездо в сърцето ти. А това е скъпо. Където и да се реализираш, на където и да поемеш - то ще бъде твой нравствен баланс.

Мануел Ебнер е роден на 18.03.2003 година във Варна. Учи в ЧСУ „ Юрий Гагарин ”. Желанието му е да следва архитектура. Рисуването е негова пристрастеност, която го е превзела още от детските години. Другите му увлечения са –ски и голф. Счита себе си за артистична натура и тъкмо това желае да покаже посредством творбите си – своя прочувствен цвят във всичките му нюанси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР