Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше

...
Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет

Върнахме се през Иран, пожелаха ни прелестен полет. Ситуацията беше неприятна, само че това няма да навреди на положителните ни връзки с Техеран. Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Маршрутът на държавния аероплан

Разрешенията за прекосяване през въздушното пространство на дадена страна се вземат през оперативния отдел на „ Авиоотряд 28 “. От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27, изясни Захариева.

В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като отчет от авиоотряда, беше, че макар че сме имали позволение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено позволение за прехвръкване над Ирак и стигнахме. Върнахме се през Иран без никакъв проблем, пожелаха ни прелестен полет , сподели тя.

Ситуацията беше неприятна обстановка, само че не сме се тормозили, увери министърът.

У нас незабавно е поискано пояснение от краткотрайно ръководещия посолството на Иран в България. Той не е знаел повода, само че ето, в рамките дневно получихме извинения, уточни тя.

Предполагам, че е някакво техническо неразбирателство, сподели Захариева. На въпрос дали казусът в действителност е бил механически или става въпрос за разтягане на връзките сред Иран и Саудитска Арабия тя отговори: „ И двете са вероятни “.

Според Захариева няма по какъв начин Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят.

По думите ѝ нито прелитането над Иран е било рисково, нито това над Ирак.

И двете министерства отчитаме, че този противен случай няма да навреди на положителните връзки , които имаме, сподели външният министър и добави, че не мисли, че от „ Авиоотряд 28 “ са позволили неточност.

Танцът със саби

Танцът със саби е огромна чест и демонстрира уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския министър председател – не на всеки се демонстрира този танц и напълно не всеки е канен да взе участие, сподели Захариева.

Според нея това почитание се дължи на комплекс от предпоставки – на това, че България стои устойчиво на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен сътрудник, че може да се влага у нас, че сме една от страните в Европейски Съюз и мнението на България се зачита. Това в действителност е необятно отваряне на вратите, сподели тя.

Захариева уточни, че наличието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от голяма важност. Самият той познавал към този момент петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Вицепремиерът изключи наличието на Сакскобургготски да има общо с връщането на царските парцели – този проблем няма нищо общо, няма договорка и услуги. Това са безспорни спекулации , увери тя.

Забрадки

Захариева разяснява и абсурда в обществените мрежи със забрадената преводачка. „ Това е въпрос на избор, сподели тя – в последна сметка това са традициите на страната и не виждам нищо неприятно. Аз съм решила, че нямам потребност от кърпа “.

Договорките

В Рияд постигнахме значими сделки, регистрира Захариева, като посочи спогодбата за отбягване на двойно данъчно облагане и земеделската конвенция.

В първите няколко месеца от другата година ще се търси парцел в Рияд за българско посолство. Очаква се и посещаване на саудитския външен министър – вероятно следващата година.

Целите са първо активизиране на разговора на политическо равнище, след което и посещаване на бизнес делегация, тъй че саудитският бизнес да види на място опциите за вложения у нас, защото Рияд има проект за диверсификация на стопанската система, сподели тя.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР