Varna24.bg С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Морската

...
Varna24.bg
С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Морската
Коментари Харесай

Варненци сведоха глави пред подвига на Христо Ботев

 Varna24.bg С общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в Морската градина Варна означи 145 години от гибелта на поета, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Във връзка с изключителната епидемиологична конюнктура и въведените от Министерството на здравеопазването противоепидемични ограничения, поднасянето на венци и цветя не бе проведено, а независимо от всяка организация и жители.

Организатор на събитието е Община Варна, със съдействието на Военноморските сили

На 13 юли 1875 година, когато е единствено на 27 години, Ботев написа във в. " Знаме ": " Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави. "

Тогава, той надали е подозирал, че в името на тази независимост ще загине във Врачанския Балкан на 2 юни 1876 година

Така Ботев остава вечно знак на необикновен, даже до неблагоразумие, революционен дух, комбиниран с висок поетически и журналистически гений.

За първи път 2 юни, когато е последния тежък пердах, в който пада пронизан от патрон Ботев, е маркиран през 1884 година във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в цялата страна. Официално от 1901 година се уважава паметта и на починалите за свободата и независимостта на България.

Днес припомняйки си стиховете от поемата му " Хаджи Димитър “: " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира... “, изтръпваме от пророчеството му – думи написани за всички принесли себе си пред олтара на Отечеството, само че и думи, писани за самия него.

Част от поклонението вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР