Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за

...
Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за
Коментари Харесай

Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спадът е с близо 80%

Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за първите четири месеца на годината, регистрират от Електроенергийния систематичен оператор.

На този декор се регистрира спад в производството на тока и на вътрешното ползване.

Една от аргументите за рекорден спад на износа на ток се дължи на по-евтиното електричество в прилежащите страни, които са отвън Европейския съюз и не заплащат квоти за въглеродни излъчвания.

" България вместо да изнася електрическа енергия, както правеше досега, изнася български лигнитни въглища за Сърбия, след което в сръбските електроцентрали се създава сръбска електрическа енергия с българските лигнитни въглища и след което тази създадена електрическа енергия се внася в България ", съобщи Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ пред публичната телевизия.

Спадът на производството на ток се дължи освен на големия срив в износа на електроенегия, само че и в свитото ползване.

С 4,5% по-малко ток сме консумирали през първите 4 месеца на година, а аргументите са освен климатични, само че и стопански, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал.

" Средно с към 7 градуса са били по-високи температурите спрямо последните 5 години, което допуска по-малко ползване на ел. сила и от битовите консуматори и от небитовите консуматори ", добави Добрин Иванов.

Спадът на потреблението се дължи и на това, че доста енергоинтензивни предприятия през последните години построиха лични енергоизточници за лично ползване, което пък понижава потреблението на сила от общата мрежа.

Свитото произвеждане на ток от въглища у нас се компенсира от фотоволтаичните централи, настояват от енергийното министерство.

" Основният въпрос, който преглеждаме сега е свръхпроизводството на фотоволтаични мощности, които последните години, както казахме станаха извънредно съвременни заради атрактивните си цени и бързото си създаване ", съобщи Георги Самандов, заместник-министър на енергетиката.

Евтината зелена сила натиска цените на тока на свободния пазар надолу и даже се конкурира с нуклеарната сила.

" От фотоволтаичните централи цената излиза към 45 евро на мегаватчас, която за вашите фенове може да се каже, че е е напълно леко по-висока от тази на АЕЦ " Козлодуй " и доста по-ниска от тази на термичните централи. На енергийната борса се доближават даже негативни цени. Тоест всеки един потребител ще получава пари по тази причина че употребява сила ", сподели още Георги Самандов.

В момента близо 55% от производството на електричество у нас се пада на зелена сила - 44 на 100 от ВЕИ-та и 11% от ВЕЦ-ове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР