Varna24.bg Шишковата градинка се очертава като атрактивен акцент в центъра

...
Varna24.bg Шишковата градинка се очертава като атрактивен акцент в центъра
Коментари Харесай

Вече се оформя модерната визия на Шишковата градинка

Varna24.bg Шишковата градинка се обрисува като атрактивен акцент в центъра на Варна, видя кореспондент на Varna24.bg

Въпреки, че зоната към момента е разхвърляна строителна площадка, стартира да се оформя новата й съвременна визия. В момента служащи оформят велоалеята, която ще води към Морската градина, построяват се тротоарните пространства към градинката и се поставят подземните връзки. 

Неотдавна ръководителят на проектантския екип, спечелил състезанието на Община Варна за новата визия на пространството, арх.Жулиан Начев, показа за медията ни следното:

" Проектът планува разширение на пешеходната зона, основаване на една кръгова велоалея, тротоарите ще бъдат много разширени. Всички дървета в зоната на Шишковата градинка ще бъдат с железни капаци, с цел да има по-добра досегаемост. Всички пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати и обезопасени. Преработваме малко формата на градинките в зоната и сътворяваме огромна тротоарна повърхност с пейки и напълно ново обзавеждане. Ще има нова чешма, наречена " Водно огледало " или " Водна атракция ". Допълнително на още едно място, сред ул. " Михаил Колони " и ул. " 27 юли " ще бъде построена чешма за публично прилагане, а тази, която ще остане в Шишковата градинка ще има по-скоро украсителен темперамент. 

Важното, което се случва, е че в частта си сред Шишковата градинка и площад " България ", ул. " Михаил Колони " става напълно пешеходна зона. Там се планува малко по-луксозен ремонт в унисон с другата пешеходна зона напълно с клинкерни павета, с нови градинки и кашпи, направени за плана от специфичен тип бетон. Много ново озеленяване ще има. Предстои засаждането на 30 нови дървета в зоната с изключение на градинките, храстите и цветята, които ще бъдат посадени. Ще бъде построена поливна система и ново осветяване. 

Долната част на ул. " М. Колони ", която е от Шишковата градинка към бул. " Приморски ", е малко по-бюджетно създадена с нови павета, само че бетонни. Там също ще има нови градинки и ново обзавеждане. От Морската градина до Шишковата градинка ще бъде построена двупосочна велоалея, която ще преминава в еднопосочна кръгова велоялея в кръговата част на градинката. По този метод се основава опция всички улици, като лъчи на Шишковата градинка, да бъдат захранени след това с велоалеи. Една двупосочна велоалея ще потегля от пешеходната зона до входа на учебното заведение ", изясни арх. Начев. 

" Крайният период на ремонта е май месец, единственото, което би ни забавило, са археологическите разкопки. Средствата, които се влагат в ремонта на цялата зона, са към 2 млн.лв. ", изясни през днешния ден Тихомир Тимов от дирекция " Инженерна инфраструктура " в Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР