Varna24.bg Експерти от ВСУ Черноризец Храбър привличаха днес бъдещи криминалисти

...
Varna24.bg Експерти от ВСУ Черноризец Храбър привличаха днес бъдещи криминалисти
Коментари Харесай

Експерти на ВСУ привличат бъдещи криминалисти с дигитални технологии

Varna24.bg Експерти от ВСУ " Черноризец Храбър " привличаха през днешния ден бъдещи криминалисти с увлекателни начини, употребявани при образованието на студентите във висшето учебно заведение, съобщи кореспондент на Varna24.bg

Демонстрацията на разнообразни дигитални и обичайни техники бе в рамките на дните на технологиите и нововъведенията, които бяха открити на 25 юли в Младежкия дом на Варна.

Припомняме, че по време на тридневния конгрес бяха показани серия от новаторски бакалавърски и магистърски стратегии в региона на предприемачеството, кръговата стопанска система, цифровите технологии, цифровия маркетинг и киберсигурността, неповторимия артикул, наименуван " Виж бъдещето през нашите очи “ и др. 

" Днес представихме на бъдещите претендент студенти опциите за образование при нас и най-много в нашите магистърски стратегии по правосъдни експертизи. Дигиталните способи, които представихме са свързани с разнообразни аспекти при следствие на закононарушенията. Сред тях е съставянето на портрет на незнаен причинител по словесно изложение на свидетел. Използва се специфичен програмен продукт, който разрешава да бъде открито търсеното лице. Имаме голям брой механически средства по отношение на откриването и изземването на материалните доказателства. Преподаватели от университета участваха в план за създаване на методиката за 3D лазарното сканиране и потреблението му при откриване на закононарушения ", сподели Александра Ангелова, учител по криминалистика във ВСУ. 

" Има огромен интерес към нашата компетентност, тъй като всеки случай в криминалистиката е друг. Основните посоки на криминалистиката са дактилоскопията, която се занимава с пръстовите отпечатъци, балистиката, която се занимава с оръжията и оставените следи върху гилзите и патроните и трасологията, която проверява оръдия на щурм при осъществяване на обособени закононарушения, следи от стъпки от обувки и автомобилни гуми. Друго направление са биологичните обекти при тежките закононарушения като убийства, изнасилвания и грабежи. Тогава се взема ДНК за определяне причинителя на закононарушението. Занимаваме се с химични експертизи при опиатите и други В практиката сме употребил и с изключение на цифрови технологии и художници, които по вербален изказ на обещано лице вършат портрети на причинителите. Това, което се прави в чужбина се прави и в България. Разликата е само в материалната база, тъй като там разполагат със средства. А другояче, това, което сме гледали в престъпните филми постоянно е по този начин, само че там нещата са много пресилени. Нашите кадри намират главно реализация тук, като главната активност на криминалистиката е в полицията. Моят съвет към тях е след довеждане докрай на образованието си да аплайват в органите на Министерство на вътрешните работи, където ще намерят реализация ", допълни Емил Атанасов, специалист по криминалистически експертизи и учител във ВСУ.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР