Варна. Възраждане настоява за спешни мерки за възстановяване на агросектора.

...
Варна. Възраждане настоява за спешни мерки за възстановяване на агросектора.
Коментари Харесай

Веселин Вешев, ПП Възраждане: Възраждане ще ликвидира най-модерния и печеливш отрасъл в съвременното българско селско стопанство – субсидиевъдството

Варна. Възраждане упорства за незабавни ограничения за възобновяване на агросектора. Неадекватното ръководство и администрацията убиха родното селско стопанство. В момента нямаме потенциал да задоволяваме личните си потребности от зеленчуци, плодове, месо и мляко. Стигнали сме до там, че внасяме домати от Албания. Това съобщи в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Веселин Вешев, който е трети в листата на Възраждане за 3 МИР – Варна.

„ Ние от Възраждане предлагаме да се създадат коренни промени в законодателството, за облекчение процедурите по регистрация на фермите, като обекти за произвеждане и продажба на лична селскостопанска продукция. Законодателни недоразумения, като яловата Наредба 26 за директни продажби от фермите би трябвало да бъдат напълно изменени или отстранени.

Последните промени в Наредба 44 за ветеринарномедицинските условия към фермите, ограничаващи броя на отглежданите животни, следва да се преразгледат, поради Ковид рецесията и последствията от нея.

Да се работи за облекчение на процедурите за регистрация на дребни мандри и дребни кланици и цехове за преправка на лична продукция. За да могат фермерите да създават артикули с по-висока добавена стойност.
Трябва да бъде призната разпоредба за регистрация на пунктове за продажба на лична продукция. За да може по-лесно продукцията да стигне до крайния клиент, който търси чиста храна.
Да се дадат безлихвени заеми на стопани, които желаят да отглеждат зеленчуци. Тъй като зеленчукопроизводството е бранша, който може да даде работа на най-вече хора. А за него не е нужна огромна инвестиция в огромни площи земя и скъпа техника.
Възраждане ще ликвидира най-модерния и печеливш бранш в актуалното българско селско стопанство – субсидиевъдството “, сподели още Вешев.

Той разяснява и бранш млекопроизводство.

„ В България годишната консумация на мляко е към 1 млн. тона. Производството в страната е към 650 000 тона, което значи, че ние задоволяваме едвам 2/3 от пазара на артикул, който е от дребната потребителска кошница. В същото ферми банкрутират, което ясно приказва, че повода за тези банкрути не е пазара. Причината е в регулациите. Те би трябвало да се трансформират, с цел да могат фермерите да продават непосредствено на клиентите и по този метод няма да банкрутират “, акцентира Веселин Вешев.

Кандидатът за депутат от листата на Възраждане добави, че като цяло обстановката в селското стопанство е трагична.

„ Има всеобщ мор в селското стопанство. Според статистика, обхващаща интервала от 2016-та до 2019-та година – 76 000 ферми са банкрутирали. Вие си вадете изводите, какво се случва в този бранш и какъв брой е неприятно ситуацията “, сподели в умозаключение Вешев.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР