Варна. С 15-процентното увеличение от 1 септември за първи път

...
Варна. С 15-процентното увеличение от 1 септември за първи път
Коментари Харесай

Таня Петрова, ГЕРБ: През следващите 4 години учителските заплати постепенно ще нарастват

Варна. С 15-процентното нарастване от 1 септември за първи път от десетилетие междинната учителска заплата на 90 000 учители надвишава междинната заплата за страната. Това съобщи по време на среща с жители от варненския регион „ Владислав Варненчик ” националният представител от ГЕРБ-Варна Таня Петрова, оповестиха от пресцентъра на партията . Срещата бе инициирана от районния кмет Николай Костадинов.
В рамките на събитието жителите насочиха въпроси към народния представител, който бе дълготраен шеф на СУ „ Петко Р. Славейков ”, свързани с професионалното обучение, делегираните бюджети, връщането на отпаднали възпитаници в клас и прекратяването на практиката с подправените телкове. Петрова е член на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.
Таня Петрова разяснява, че през идващите четири години учителските заплати ще продължат последователно да нарастват, като през 2021 година междинната учителска заплата ще доближи 130 % от междинната за страната, която също ще се усили. „ 206 000 деца не попадат в осведомителната система на просветителното министерство. 11 600 чиновници работят за това и досега 9000 възпитаници са върнати в просветителната система, която е основополагащ фактор за всяка стопанска система в света ”, съобщи депутатът. Таня Петрова добави, че с нарастването на учителските заплати и планувания растеж на минималните пенсии от 1 октомври в бюджета за идната година ще бъдат заложени в допълнение 510 млн. лева, без да се позволява недостиг. „ От края на септември на процедура е изпълнено още едно заричане на ГЕРБ – започва стратегия на стойност 20 млн. лева, която ще разреши на младите майки да поверят грижата за дребните си деца на възрастни хора против възнаграждение и да се върнат на работа ”,припомни Петрова. Тя посочи че, държавното управление е осигурило 624 млн. лева по линия на „ Региони в напредък ”, като 426 образователни заведения в 72 общини ще получат средства за възобновяване на материално-техническата база.
На въпрос на жител, касаещ делегираните бюдежи, националният представител обясни, че е заложено в единния стандарт за възпитаник да бъдат включени и индикаторите за качество на образованието, като ще се регистрира напредъка на учебното заведение. Тя добави, че основен приоритет на държавното управление в областта на образованието е реализирането на дуално образование, при което учениците след десети клас ще имат действителни работни места. По време на срещата Таня Петрова изрично съобщи, че към този момент са в ход действителни дейности за пресичането на измами с подправени телкове.

„ Правителството работи за възстановяване благосъстоянието на хората, като се чака страната ни да завърши годината с стопански растеж от 3,9 % и под 7 на 100 безработица, а минималната пенсия от 200 лева за 824 000 български пенсионери е реалност от 1 октомври ”, обърна се към хората националният представител. Петрова напомни, че 100 млн. лева са отпуснати за ремонт на пътната инфраструктура преди зимния сезон. „ Усилията на държавното управление във всички секторни политики намират отражение в системата на сигурността, както и за стабилността на страната. Макроикономическите разбори подреждат България измежду страните отличници ”, заключи Таня Петрова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР