Варна. При ракови заболявания прогнозират развитието и лечението с най-модерни

...
Варна. При ракови заболявания прогнозират развитието и лечението с най-модерни
Коментари Харесай

При ракови заболявания прогнозират развитието и лечението с най-модерни генетични методи в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна

Варна. При ракови болести предвиждат развиването и лекуването с най-модерни генетични способи в УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение . Всеки човек е неповторим, по тази причина и всяка болест е различна… Уникални сме поради другата информация, записана в нашите гени, която дефинира освен съществени наши белези, като цвят на очите, растеж и други, само че и това какъв брой податливи можем да бъдем на разнообразни болести или какъв може да бъде отговорът на тялото ни към лечението при заболяване. Идентифицирането на връзката сред избрани гени или нарушавания в тях и риска към/или развиването на несъмнено заболяване, разрешава да се откри главният механизъм, който движи заболяването, сериозната конструкция или молекула, които да се употребяват като евентуална „ цел " за индивидуализирано лекуване. Това стои в основата на така наречен „ персонализирана медицина ", която в стеснен смисъл включва избор на съответно „ самостоятелно " лекуване за съответен пациент, а в по необятен - включва оценка на личен риск за развиване на заболяване и установяване на лични ограничения за понижаване му. Персонализираната медицина дава благоприятни условия за прецизирана диагноза, дейно лекуване и понижаване на нежелани лекарствени реакции и неефективни лечения.

Индивидуалните генетични особености на всеки – съществуването на герминативни разновидности в нашите гени, такива които се унаследяват от родителите ни или спонтанното пораждане на соматични разновидности в част от нашите кафези (обикновенно туморните), които не се унаследяват – се свързват и с риск от развиване на редица онкологични болести. Ранното идентифициране на тези „ нездравословни разновидности " разрешава да се дефинира релативно тъкмо хода на болестта, както и самостоятелна оптимална и ефикасна терапия за пациента. Развитието на технологиите за секвениране от последващо потомство (NGS - Next generation sequencing) разрешава солидно редом секвениране – установяване на реда на нуклеотидите (структурни единици на ДНК и РНК) – в целия ни геном или в обособени екзоми и/или други целеви области на ДНК и РНК. Така посредством цялостно геномно и екзомно или таргетно секвениране могат по едно и също време и за малко време да се обследват цели райони от свързани с дадена болест гени, както и гени, ангажирани в съществени онкогенни сигнални пътища в клетките на всички типове солидни тумори за съществуване на „ нездравословни разновидности ".

Използването на огромни мултигенни панели (едновременно проучване на огромен брой гени,) при NGS дава опция за синхронен разбор с висока продуктивност и скорост на огромен брой геннетични промени, свързани с нараснал риск от развиване на рак или показващи успеваемост на несъмнено лекуване, с по-малко разноски спрямо единичните проучвания.

УМБАЛ „ Света Марина " ЕАД – Варна разполага с NGS система Illumina MiSeq, подобаваща за дребни панели от гени.

Предлаганите панели от гени в УМБАЛ „ Света Марина " ЕАД – Варна са два:

Панел, които обгръща:
Гените: BRCA1, BRCA2, CDH1 (E-Cadherin), PALB2, PTEN, TP53 (p53) – свързани с нараснал риск от развиване на онкологично заболяване и предсказващи отговор към лекуване с PARP инхибитори.

Панел, които обгръща:
Екзони в гените: BRAF, EGFR (ERBB1), KIT (CD117), KRAS, NRAS, PDGFRA.

" Hotspots " (нуклеотидни сектори с извънредно висока периодичност на мутации) в гените: AKT1, ALK, CTNNB1, ERBB3, ESR1 (ERα), FOXL2, GNA11, GNAQ, IDH1, IDH2, MET, RAF1, RET.

Цели кодиращи региони: ERBB2 (HER-2, NEU), PIK3CA (p110-alpha), TP53 (p53) – промени, в които са свързани с отговор към разнообразни видове лекуване.

Смята се, че 5-10% от случаите на рак на гърдата при дамите се дължат на разновидности в гените BRCA1 и BRCA2 (като тези в BRCA1 са с малко по-висока периодичност от BRCA2). Жените с потвърдени разновидности в тези гени имат риск от рак на гърдата, който е към пет пъти по-висок от естествения риск, до момента в който рискът от рак на яйчниците е до тридесет пъти по-висок. Идентифицирани са стотици разнообразни типове разновидности в тези гени, като единствено някои от тях са избрани като значими (или патологични - свързани с развиване на онкологично заболяване), до момента в който други нямат потвърдено влияние. Значимите „ нездравословните " разновидности в тези гени могат да провокират унаследен синдром на рак на гърдата и яйчниците при засегнатите лица, като в някои случаи може да бъде обиден цялостен клъстър с гени, които да работи с композиция с фактори на околната среда - BRCA1, BRCA2, CDH1 (E-Cadherin), PALB2, PTEN, TP53 (p53).

Рискът от рак на гърдата и яйчниците е по-висок при дами с високорискова разновидност BRCA1, като съществуването й не подсигурява, че дамата ще развие наложително рак или че всеки рак, който се демонстрира, в действителност е породен от разновидността, а не от някакъв различен фактор.

Водещите интернационалните стандарти за държание при онкологични болести предлагат проучване на тези гени при:

Три или повече случаи на рак на гърдата или яйчниците в семейството;
Два случая на рак на гърдата в фамилията, които засягат членове на възраст под 40 години;
Рак на гърдата при мъже;
Рак на яйчниците в млада възраст;
Жени от еврейски генезис (ашкенази) с диагностициран рак на гърдата под 60 години;
Ранен рак, който визира и двете гърди;
Рак на гърда и яйчник при един пациент.
Доказването на тези разновидности е обвързвано с редица дейности, които да понижат риска от развиване на онкологично заболяване или такива ограничения, които да го диагностицират в ранна фаза:

Оперативни намеси, които понижат риска от развиване на онкологично заболяване;
Клинични и образни проучвания, които да разпознават рано болестта – клинични проучвания на гърдите на 6 месеца, мамография и ЯМР всяка година;
От друга страна разновидностите в BRCA1 и BRCA2 са предиктори за отговор към лекуване с PARP инхибитори при разнообразни типове онкологични болести.

TP53 генът се асоциира с хипотетичен неприятен отговор към лъчелечение.

Всички интернационалните стандарти за лекуване предлагат преди всичко пациентите с недребноклетъчен белодробен карцином да се изследват за набор разновидности (водещи EGFR, ALK, ROS1, BRAF), което да даде опция за избор на съвременно и оптимално лекуване.

Процентът на пациентите с разновидност в EGFR от европеидната раса е към 10 – 15 % съгласно разнообразни източници, като те се одобряват за подобаващи за лечения с EGFR тирозинкиназни инхибитори като първа линия на лекуване.

Мутации в ALK и ROS1 гените са предиктори за добър отговор към различен клас тирозинкиназни инхибитори, които към този момент са навлезли необятно в рутинната процедура.

Мутациите в BRAF гена в наши дни освен дават прогноза за биологичното държание на онкологичното заболяване, само че са и предиктор за добър отговор при лекуване с BRAF-инхибитори.

Генът AKT1 дава отговор за регулацията на протеинкиназа В. Въпреки че AKT1 разновидностите са редки, те постоянно се свързват с рак (например рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на яйчника, рак на простатата и рак на дебелото черво). В момента текат клинични изследвания, които правят оценка успеваемостта на директни инхибитори на AKT1.

PDGFRB кодира рецептор, който е част от фамилията рецепторни тирозинкинази, свързани с клетъчното оцеляване, напредък и пролиферация. Мутацията на гена провокира злокачествено заболяване, което се назовава PDGFRB хронична еозинофилна левкемия, а също по този начин се асоциира и с други онкологични болести.

Фосфатидилинозитол 3-киназата (PIK3), която отчасти е кодирана от този ген, играе роля в регулирането на клетъчния напредък, оцеляване, протеиновия синтез и регулирането на избрани хормони, в това число инсулин. Мутацията в този ген може да докара до развиването на разнообразни видове мозъчни тумори, рак на ендометриума и по-малко публикувани тумори на дебелото черво, гърдата и яйчника. Съществуват лекарства, които към този момент дейно се ползват при лекуването на рак на гърдата.

Всички показани нагоре образци демонстрират, че NGS е технология с огромен мащаб на разбора и капацитет да преобрази всички аспекти на лекуването на онкологичните болести от диагностициране, прогнозиране, терапия и използване на разнообразни подходи за мониторинг на заболяването.

УМБАЛ „ Света Марина " – Варна с изключение на със система за секвениране от последващо потомство Illumina MiSeq, разполага и с одобрени и висококвалификацирани експерти, които могат да насочат подобаващите пациенти за генетичен разбор, молекулярни биолози, които да го осъществят механически и с генетици, които да проведат консултация с пациентите и техните близки. Наличието на всички тези фактори в болничното заведение подсигурява резистентност на логаритъма за осъществяване на разбора и използване на съвременно ориентирано лекуване на пациентите.

Благодарение на новаторските проучвания и анализите на основни гени и все по-честото използване на ориентирано съвременно лекуване се реализира гражданска война в онкологията през последните години.

Желаещите да бъдат генетично изследвани, могат да се свържат със експертите по един от следните способи:

От 08.00 ч. до 13.00 ч. на телефон: 052 978 649

или e-mail: [email protected].
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР