Варна не усвоява достатъчно добре европейски средства. Основното, което липсва

...
Варна не усвоява достатъчно добре европейски средства. Основното, което липсва
Коментари Харесай

Георги Костов: Варна не усвоява добре европейски средства, необходим е нов подход

Варна не усвоява задоволително добре европейски средства. Основното, което липсва на Общината, както в този, по този начин и в предходния мандат, е методът, по който се работи с политиките за европейски планове. Това мнение изрази в изявление за Дарик специалистът по европейски планове иинформационни технологииГеорги Костов. Според него методът на Общината е механически, само че не и стратегически.

„ Няма осъзнаването, че това са политики и пари за политики, които се нуждаят от стратегическо, а не техническо управление. Има ползи на съответни консултантски компании, които аутсорсват действия. Има ползи на политически лобита и подизпълнители. Всичко това обаче задушава напредъка и рамката, в която се работи “, разяснява Костов.

„ Аз персонално съм извънредно комплициран от думите на зам.-кмета Диан Иванов, който в един миг сподели, че ще редуцира щат, в идващ миг съобщи, че щатът за европейски планове ще бъде повишен, а по-късно сподели, че все пак ще има доста външни консултантски компании. Основното, което липсва, е тактика за равитието на европейските планове и благоприятни условия във Варна. Това е политически метод “, добави Георги Костов.

До края на програмния интервал (2028г.) индикативната рамка на европейските средства може да доближи до 6.4 млрд, което е почти колкото бюджета на Варна за това време, уточни още специалистът. До 30% от общинския бюджет могат да бъдат за съфинансиране на европейски планове, добави той.

По думите му, на Общината й липсва стратегическо обмисляне и гласност на европейските планове, тъй като има извънредно доста ползи европейските благоприятни условия за Варна да не са обществени.

„ Най-важното нещо, което ние като общество би трябвало да желаяме, е европейските планове да излязат „ на ярко “, да се знае къде защо ще има пари. В момента всичко е „ на мрачно “. Това, което е било по време на ръководството на ГЕРБ, си остава същото при ръководството на кмета Коцев “, уточни Георги Костов и добави, че Общината не е благосъстоятелност на хората, които я ръководят.

Бюджетът на морската столица за тази година е упорит и доста рисков. Има огромен риск, в случай че бъдат забавени многото строителни площадки, които ще се отворят, градът да стане в още повече дупки и съсипия, счита предприемачъти деен държавник.

Ролята на районните медии е да се споделят нещата фактологично и да се дава опция на всеки, който има предпочитание и мнение, да ги изрази. Има извънредно огромно разминаване сред общественото говорене на хората във властта и фактологичните неща, които се случват в нашия град, счита Костов. Той даде за образец проблема с излетния бетон в двора на парцела на бул. „ Сливница “ 20, който енедвижима културна полезност. В едно изявление по тематиката зам.-кметът Диан Иванов " комфортно не подчертал ", че настоящият надзор върху леенето на този бетон е в ръцете на Община Варна, при изискване, че е имало инспекции по сигнали за нарушавания.

„ Не го упреквам. Просто комфортно не беше упоменат фактът, че контролните функционалности са на Общината “, посочи Костов, който е притежател на уеб страницата „ Нова Варна “.

„ Позиционирането в обществените мрежи по-скоро има значение от позиция на нашия опит, който имаме катоITексперти. Успяхме да създадем една добра страница, която развихме поетапно. След над 10 години работа по плана, сега „ Нова Варна “ има близо четвърт милион почитатели, показа още той.

Целият диалог с Георги Костов е прикачен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР