Варна. На 22 юни в Медицински университет-Варна се проведе първата

...
Варна. На 22 юни в Медицински университет-Варна се проведе първата
Коментари Харесай

В Медицински университет-Варна се проведе първата работна среща по международния проект PHENOMENO

Варна. На 22 юни в Медицински университет-Варна се организира първата работна среща по плана PHENOMENO в границите на стратегия „ Хоризонт 2020 ", оповестиха от пресцентъра на университета . В новия план МУ-Варна е водещ университет и си партнира с университета на Неапол и 3 компании от България и Гърция за създаването на антропоморфни модели на млечна жлеза и оптимизацията на клинични проучвания при пациентите с карцином на млечната жлеза.

„ Това е един научноизследователски план и целим създаването на новаторски антропоморфни физически модели на млечна жлеза. Ще използваме тези модели за оценка на нови рентгенови детектори, източници на рентгенови лъчения. Ще ги използваме за нови логаритми за обработка на мамографски и томографски изображения, както и за създаване на нови логаритми, основани на изкуствен интелект за скрининг и ранна диагностика на млечната жлеза " – споделя ръководителят на плана от страна на МУ-Варна доцент инж. Кристина Близнакова от Катедра „ Медицинска инсталация, електронни и осведомителни технологии в опазването на здравето ".

Ракът на млечната жлеза е най-честата форма на рак измежду дамите на възраст под седемдесет години. Ранната диагноза е приета за главен и сериозен фактор, който доста усъвършенства шанса за превъзмогване на това заболяван

Проектът PHENOMENO се концентрира върху нуждата от потреблението на антропоморфни физически триизмерни модели на млечната жлеза, с цел да се изследва откриваемостта на лезиите, успеваемостта на логаритмите за обработка на изображения и логаритмите за реорганизация. Той ще помогне да се усъвършенства сканиращата геометрия, както и източниците на рентгенови лъчи и рентгеновият детектор и да се избегнат дългите и скъпи клинични проучвания с пациенти. Физичното произвеждане на такива модели обаче към момента не е необятно признато заради разноските и провокациите на актуалните 3D технологии, ограничавания брой подобаващи печатни материали и неналичието на задоволително антропоморфни компютърни модели на млечна жлеза.

Основната цел е да се образува интернационална и междусекторна мрежа от организации, работещи по взаимна научноизследователска стратегия в региона на основаване на антропоморфните модели на млечна жлеза за модалности от образната диагностика, основани на рентгенови лъчи.
В световен мащаб моделът на партньорство сред академични и научноизследователски екипи и индустриални компании е потребен освен за сътрудниците, само че и най-много за обществото. На сполучливо съдействие в интерес на пациентите залагат и участниците в плана PHENOMENO.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР