Варна. Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя голяма

...
Варна. Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя голяма
Коментари Харесай

В Градската художествена галерия Варна представят юбилейната изложба на Светлин Ненов

Варна. Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, показва огромна юбилейна галерия на известния художник от морския град Светлин Ненов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . 33 платна живопис, изпълнена единствено с маслени бои, е селектирал създателят за тази галерия с ретроспективен темперамент. Изложбата се осъществя с поддръжката на Община Варна.

“Почти от всички цикли, които съм правил през годините, има най-малко по една картина - споделя художникът. - Най-старата е от началото на 90-те, първите години след дипломирането ми, това е мой автопортрет, който в този момент демонстрирам за пръв път. Бях млад художник, а тогава имаше един прославен портрет на Дечко Узунов и той ме инспирира. Това е най-ранната работа в изложбата, незабавно след нея е портретът на скулптора Киро Янев, той е от интервала, когато имах галерия с портрети в изложба “Палас ” в Двореца на културата и спорта.

Тогава си припомням, че рисувах портрети на Ева Клисурова, на капитан Георгиев... Последният портрет от този интервал беше на Симеон Симов от “Актив ”, който сътвори галериите “Палас ” 1, 2, 3 и след това изложба “Актив арт ”. От 2019 е портретът, годината, когато той умря. Той пишеше стихове, издаваше книги, беше ми поръчал един цикъл картини по съответна тема и аз собственоръчно въвеждах текстовете на стиховете в пространството на самата картина. Последното стихотворение беше “Пътят ” и аз все не можех да измисля сюжет за тази картина - всеки стих започваше с “П ”, а последният беше “Преселение ”. Той тогава се спомина, аз непринудено взех решение да му направя портрет и това стихотворение си влезе естествено в него. В изложбата съм присъединил и една огромна картина “Нефертити и слоновете ” от египетския ми цикъл от 1995-96 година

Заедно с морския цикъл, египетският е един от първите ми. На времето бях го експонирал във варненската изложба “Славена ” във втората ми независима галерия.

В юбилейната ми галерия доминират нереалните неща. През цялото ми творчество - повече от 30 години, наред с познатите цикли - морски, балет, цветя, религиозни, египетски, животни, - постоянно съм работил и нереално. За страдание доста от огромните картини отпътуваха за чужбина, най-вече за Норвегия, и не са били представяни тук. Абстрактното ми е тръпка, като джаза - води ме в друго измерение. Преди две години в изложба “Ларго ” направих галерия единствено с нереални работи “Стълба към небето ”. Сега демонстрирам и част от новия цикъл, по който към този момент втора година работя, като върша проучване на протоазбуките. Разглеждам глаголицата, рунически знаци от пещерата Магурата, от Мала Азия, от скандинавските страни - диря приликата сред тях и писменостите. Това може да се види в три огромни нереални картини. А най-новият цикъл, включен в изложбата в Градската изложба на Варна, е с акцентни линии - синя и алена, и уловено слънце. Мисля си за бъдеща галерия, която бих нарекъл “Седем линии ” - това е последната ми посока в нереалните неща. ”

Юбилейната галерия е озаглавена “Молитвено ”. Светлин Ненов разяснява избора си на име за нея в проникновено послание към своята аудитория:

“Молитвено е положението освен когато човек застава в молитва пред Бога, а положението, в което човек носи в сърцето си непрестанно устрема да се допира до света на духовното и универса и усеща потребността да черпи хрумвания и протекция от висшите сили. Като част от Божието създание ние сме призвани да участваме в сътворението и да живеем в естетика с всички живи същества, с забележимата и невидимата материя.

Молитвено е положението, когато стоя пред бялото платно и съзнавам привилегията да създавам, тъй като сме основани по Божий облик, а Бог е създател и не престава да твори и ние, участвайки в процеса на творчеството, ставаме сходни Нему. И тъй като това е и огромна отговорност, творейки, да имаш опция да влияеш на фена, имаме потребност от молитва.
Молитвено е положението на признателност, когато се роди нова картина и откри своя нов дом. Благодаря на всички хора, които са ме подкрепяли през годините и всички, които са поискали да имат мои картини! За повече от 30 години креативен път това са над 3000 картини и несъмнено над 3000 молитвени положения. За всички тях едно огромно Благодаря! ” - завършав прочувственото си послание към публиката Светлин Ненов.

Откриването на изложбата е на 19 ноември от 18:00 пред ГХГ - Варна при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Изложбата може да бъде забелязана от 19 ноември до 8 декември 2021 на ул.
“Л. Каравелов ” 1.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР