Варна. Готов е техническият паспорт и е извършено енергийното обследване

...
Варна. Готов е техническият паспорт и е извършено енергийното обследване
Коментари Харесай

Готови са техническия паспорт и енергийното обследване на къщата на Антон Новак в Морската градина във Варна

Варна. Готов е техническият паспорт и е осъществено енергийното проучване на къщата на основателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Това са част от стъпките, подхванати от общинската администрация за реорганизация и главен ремонт на постройката, оповестиха от дирекция „ Култура и духовно развиване “ към Община Варна, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . С техническият паспорт са избрани главните характерности на къщата, ограниченията за поддържането й и напътствията и инструкциите за безвредната й употреба.

Изработено е и техническо задание за планиране, което следва да бъде в съгласие с регионалния шеф на Варна, с цел да се пристъпи към издаване на виза за планиране и правене на капиталов план.

Успоредно с това Община Варна подаде планово предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя. Това може да стане допустимо в границите на стратегия „ Морско дело и риболовство “, която дава разнообразни благоприятни условия за европейско финансиране, свързани с инвентаризация на културни, исторически и естествени обекти. След привършване на стадия на оценка се чака плановото предложение да бъде финансирано.

Наследници на Антон Новак са подготвени да дават на Община Варна ръчно направени планове, по които е направено озеленяването на разнообразни зони в Морската градина, богат списък от фотоси и персонална преписка и други архивни материали, които не са оповестени, оповестиха от дирекция „ Европейски и национални оперативни стратегии “.

Къщата на Антон Новак в Морската градина е частна държавна благосъстоятелност и с контракт, подписан сред Областна администрация - Варна и Община Варна, парцелът е възложен на общината за безплатно ръководство.

Състоянието на постройката е доста неприятно, по тази причина е нужен главен ремонт и реорганизация. Идеята е постройката да бъде превърната в „ Посетителски център – Антон Новак “ към РИМ - Варна, с непрекъсната експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с благоприятни условия за осъществяване на семинари, образования, презентации, непрекъснати и краткотрайни изложения, конференции и други събития.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР