Варна. 14-годишното момиче, което беше бито от баща си във

...
Варна. 14-годишното момиче, което беше бито от баща си във
Коментари Харесай

Анна Конукова, Отдел „Закрила на детето“ – Варна: 14-годишното момиче, което беше бито от баща си, ще бъде настанено в кризисен център за срок от 3 до 6 месеца

Варна. 14-годишното момиче, което беше бито от татко си във Варна, ще бъде настанено в спешен център за период от 3 до 6 месеца. Това заяви пред публицисти началникът на Отдел „ Закрила на детето “ – Варна Анна Конукова, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна. Решението беше взето на среща по координационния механизъм за работа във връзка с деца с риск от принуждение сред виновните институции, измежду които са полицията, прокуратурата, Агенцията по протекция на детето и образователното заведение, което посещава момичето. По думите на Анна Конукова в спешния център детето би трябвало да получи сигурна среда и поддръжка от обществен служащ и психолог. Ако има потребност от някакви здравни грижи те ще се осъществят. Момичето ще продължи да върви на учебно заведение, само че в случай че има потребност, ще й бъде обезпечено известно време, с цел да преодолее контузията.
„ При настаняване в спешен център има разнообразни режими, съгласно самостоятелните потребности на детето - дали да бъде придружавано от възрастен, по кое време може да бъде оставено “, изясни още Анна Конукова. Според нея към този момент ще бъдат лимитирани ненапълно връзките на момичето с близки и родственици. Срещите ще стават по избран график и в наличие на обществен служащ. Майката е осведомена за мярката за протекция, само че тя може да бъде подхваната и без нейното единодушие. „ Ние постоянно търсим съдействие от родителя, тъй като това е краткотрайна мярка. Така че, майката знае, ние сме разговаряли с нея и ще организираме настаняването. Тя е съгласна с мярката за протекция “, сподели още ръководителят на Отдел „ Закрила на детето “. Престоят на момичето в звеното зависи от това по какъв начин детето ще се приспособява и по какъв начин ще се оправя с казуса си.
Предстои да бъде воден диалог и с по-голямата сестра на момичето, която е на 17 години. Все още не е ясно дали тя също ще бъде настанена в спешен център. В момента и двете девойки живеят в хотела на татко си. Според Анна Конукова обстановката в фамилията е много объркана. Разводът сред двамата родители е траял дълго, а в даден миг момичето е употребило обстановката. Същевременно, обаче, при преместването си при единия от родителите, той го е манипулирал до известна степен и това е усложнило нещата.
„ Родителите би трябвало да отстояват една позиция и то позицията, която е призната със правосъдно решение или с издадени заповеди по Закона за отбрана от домашно принуждение. По принцип те би трябвало да одобряват своята отговорност, да се грижат за децата си. Няма по какъв начин зад всеки един родител да има обществен служащ и да извършва техните задължения “, изясни още Анна Конукова. Тя добави, че преди побоя на 1 март Отдел „ Закрила на детето “ е имал информация от полицията, че бащата на момичето е нарушил ограничаващата си заповед. Според Анна Конукова по делото за смяна на родителските на първа инстанция има решение в интерес на майката и бащата е обжалвал. „ Сега нещата евентуално няма да бъдат в негова изгода и ще има решение децата да се отглеждат от майката “, разяснява още тя.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР