Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и

...
Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и
Коментари Харесай

Омикрон оцелява по-дълго от останалите варианти върху повърхности и човешка кожа

Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, в сравнение с по-ранните версии на ковид, откриха японски откриватели при лабораторни проби.
Според тях високата му "стабилност в околната среда " - способността му да остава инфектиран, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като преобладаващ вид и да се популяризира бързо. Върху пластмасови повърхности междинното време на оцеляване на истинския вариант и разновидностите Алфа, Бета, Гама и Делта е надлежно 56 часа, 191.3 часа, 156.6 часа, 59.3 часа и 114.0 часа. В съпоставяне със 193.5 часа за варианта Омикрон, оповестяват откривателите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове междинното време за оцеляване на вируса е 8.6 часа за истинската версия, 19.6 часа за Алфа, 19.1 часа за Бета, 11.0 часа за Гама, 16.8 часа за Делта и 21.1 часа за Омикрон.
Върху кожата всички разновидности са изцяло инактивирани при 15-секундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. "Ето за какво ", заключават откривателите, "е мощно целесъобразно в актуалните практики за надзор на инфекциите (хигиена на ръцете) да се употребяват дезинфектанти,... както е препоръчано от Световната здравна организация. "
Извършването на бързи проби за антигени е най-добре да се извърши с тампон от носа.
Потребителите на бързи антигенни проби за разкриване на COVID-19 би трябвало да вземат секрет от ноздрите си съгласно напътствията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, демонстрират нови проучвания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР