Вариантът на COVID-19 Омикрон ще ни върне обратно към нормалността.

...
Вариантът на COVID-19 Омикрон ще ни върне обратно към нормалността.
Коментари Харесай

Вирусолог: Омикронът е краят на пандемията

Вариантът на COVID-19 Омикрон ще ни върне назад към нормалността. Това съобщи известният немски вирусолог Клаус Щьор, който е началник на програмата за битка с грипа към СЗО и един от учените, създали имунизацията на „ Новартис “.
Той изясни парадоксалното си изявление с прогноза какво ще се случи през идните седмици: „ Тази прогноза е сравително лесна за предоставяне. Дания към този момент отбелязва към 10 пъти повишаване на заболеваемостта спрямо Германия, в Англия болестта е осем пъти по-висока. Това значи, че до седмици тази вълна и с тези стойности ще е при нас. Но въпреки това, както в изброените страни, ще продължи да се разтваря и ножицата сред брой инфектирани и брой признати в болница.

При “Омикрон “ имаме доста повече инфектирани и към два пъти по-малко случаи, имащи потребност от болнично лекуване. Данните от Англия демонстрират четири пъти повече инфектирани и два пъти по-малко хора в болница. Тази ножица значи, че се връщаме постепенно към нормалността. Тя ни демонстрира, че вирусът прави тъкмо това, което чакахме. Напасва се към индивида. Инкубационният интервал понижава и стартира да се задържа най-вече в горните дихателни пътища – в носа и гърлото, и по-рядко да визира белите дробове. От една страна това значи по-лесно и бързо заразяване, от друга – по-леко протичане на заболяването. “

Щьор съпостави разновидността „ Омикрон “ с грипа по вирулентност. Опасността му за децата е същата като при възрастните, уточни обаче още вирусологът.

Той предизвести политиците, че преди да взимат каквито и да е ограничения за нови ограничавания, би трябвало да са наясно каква цел преследват. Ако е да няма огромен брой инфектирани, при Омикрон се постановат доста строги правила и ограничавания. Ако задачата е да няма напън върху здравната система и умряли, при този тип на вируса, няма потребност от по-строги ограничения, счита вирусологът.

Той изяснява и за какво даже и в страни с висок % вакиснирани като Испания, петата вълна все пак е реалност.

„ Много хора имат нереални упования за държанието на заболяването. Ваксините единствено в една страна не ни пазят като цитадела. Има два фактора, които обуславят придвижването на пандемията – сезонът и смесването на хора. Студът и влагата оказват помощ за разпространяването на вируса. Смесването на разнообразни групи хора също. В интервал от към 6 до 8 седмици през зимата се заразяват доста хора. Кривата на вълната се повишава. След това се реализира известно засищане – хората също имат стеснен брой контакти и след към осем седмици няма към този момент огромна замяна на вируса. Кривата стартира да пада. И по този начин до идващото оживление на хора.През лятото пък вирусът се популяризира по-малко и инфектираните също понижават. “

Това не значи обаче, че държавните управления и лекарите не могат да упражняват какъвто и да е надзор над заболяването. Целта на контрола на една пандемия е всяко общество да излезе от нея с допустимо минимум вреди и жертви.

„ Иначе в последна сметка всички общества ще излязат от пандемията, само че едни с доста, а други с не чак толкоз доста починали. Просто най-после всички ще сме или имунизирани, или преболедували. Така че въпросът е какви загуби е подготвена да понесе една страна? “, споделя ученият.

Строгият локдаун обаче е бил належащ до основаването на имунизациите. Правителствата просто се опитваха да завоюват време, до момента в който жителите им получат достъп до имунизациите. За страдание, при пандемия, политиците и лекарите могат да избират сред неприятен и по-лош вид – без вреди и жертви въобще няма по какъв начин да се премине, счита Щьор.

Вирусологът Кристиян Дростен също заяви, че съгласно последните данни разновидността „ Омикрон “ в действителност е по-лек – случаите за болница са с 30% по-малко, в сравнение с при разновидността „ Делта “. А имунизираните с три дози пък понижават риска от попадане в болница с 68%.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР