Вариантът да се избере ротационен председател на Столичния общински съвет

...
Вариантът да се избере ротационен председател на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Вариантът за ротационен председател на Столичния общински съвет отпада

Вариантът да се избере ротационен ръководител на Столичния общински съвет на 25 януари отпада. Това заяви общинският консултант Борис Бонев от " Продължаваме промяната-Демократична България " след среща с останалите политически сили в съвета. На срещата е станало ясно, че Българска социалистическа партия не биха подкрепили ротационен ръководител, а съветниците от ГЕРБ и “Възраждане ” не са се отзовали на поканата.

“Това беше една градивна среща, на която имаше въпроси, на които успяхме да намерим отговори. Разбира се, по най-важния въпрос – избор на ръководител на Столичният общински съвет (СОС), нямаме съответно лице, както и по какъв начин и по какъв метод да бъде определено това лице ”, сподели Бонев.

Новината за неуспеха на договарянията се случва на фона на патовата обстановка, в която след локалните избори през октомври, защото никоя от групите не разполага с нужното болшинство от най-малко 31 гласа, с цел да избере ръководител. Никоя от тях не пожела и да поддържа претендент, повдигнат от другите.

Бонев сподели, че това не са диалози за обединения, а срещите са с цел да се " отпуши работата " на СОС. " Още тази седмица ще организираме среща, в която ще бъде показана рамката на бюджета на столицата ", сподели Бонев. Той добави, че с представянето на рамката, се надява да отговорят на доста от въпросите на общинските съветници.

От " Възраждане " настояват, че не вземат участие в диалозите, защото имат наложително изискване за възобновяване на Паметника на Съветската войска.

Общинският консултант от " Синя София " Вили Лилков и Карлос Контрера (ВМРО) оферират избиране на краткотраен ръководител до приемането на бюджета на столицата. " Второто ни предложение е за структуриране на непрекъснатите комисии на СОС, според от представителството на всяка политическа сили в съвета ", изясни Лилков. Той добави, че третото им предложение е кметът на София Васил Терзиев да внесе стратегия за ръководство, промени и конструкция на общинската администрация. Четвърто е СОС да стартира работа по по този начин наречената " оперативна стратегия ". Според него времето, в което се одобри приеме бюджетът и краткотрайният ръководител подаде оставка, ще даде опция на политическите сили да продължат договарянията за вероятно сформиране на съдружно болшинство, което да ръководи столицата.

През декември кметът на София Васил Терзиев прикани партиите в СОС да реализират консенсус, тъй като в противоположен случай столицата ще загуби над 200 млн. лв.. Без ръководител СОС не може да взима решения за проблемите в общината.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР